Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään todennäköisesti tammi- tai huhtikuussa 2018

Vaihtoehtoja ensimmäisten maakuntavaalien päivämääräksi on nyt kaksi: tammikuu 2018 ja huhtikuu 2018. Lopullinen esitys ajankohdasta tehdään näillä näkymin huhtikuun puolivälin paikkeilla.

politiikka
Kuvassa vaalivirkailija leimaa äänestyslippua
Kalle Niskala / Yle

Ensimmäisiä maakuntavaaleja ei pidetä vielä vuonna 2017, tämä näyttää vaaleja valmistelevan puoluesihteerityöryhmän mukaan selvältä.

Tarjolla on nyt uusi vaihtoehto, siirtää vaalit huhtikuuhun 2018. Toinen vaihtoehto on pitää maakuntavaalit presidentinvaalien yhteydessä tammikuussa 2018.

– Vaihtoehdot ovat nyt vaalit 1/2018 ja 4/2018, vahvistaa puoluesihteerityöryhmän puheenjohtaja, Timo Laaninen (kesk.).

Joka tapauksessa jo ensimmäinen maakuntavaltuusto halutaan Laanisen mukaan perustuslaillisista syistä valita suorilla vaaleilla, eikä jättää kokoonpanoa vaikkapa kuntien ratkaistavaksi. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on väläyttänyt aikaisemmin mahdollisuutta siirtää ensimmäiset suorat maakuntavaalit vuoteen 2021.

– Meidän pohdinnan pohjana on virkamiesarvio, että jo ensimmäiset valtuustot on paras valita vaaleilla ettei tule ongelmia perustuslain kanssa, Laaninen sanoo.

Aikaisemmin suunnitelmissa on ollut pitää vaalit huhti- tai lokakuussa 2017, ja viimeistään tammikuussa 2018. Vaalien ajankohdan piti olla tiedossa tänään perjantaina, mutta työryhmän päätös siirtyy jälleen. Näillä näkymin ryhmä kokontuu uudestaan huhtikuun puolivälin paikkeilla.

Kevään sekä syksyn 2017 vaalit kaatuivat muun muassa ajanpuutteeseen ja perustuslaillisiiin kysymyksiin, kun pohdittiin kuntavaalien mahdollista siirtämistä jo toisen kerran, syksyksi maakuntavaalien yhteyteen.

Luvassa on joka tapauksessa vaalisuma, sillä kahden vuoden sisällä pidetään viidet vaalit.