Turvapaikanhakijoiden uimataito arveluttaa – SUH pelkää hukkumisia, kun uimarannat avautuvat

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto odottaa kesän uintikautta hermostuneena. Syynä on se, että turvapaikanhakijoiden uimataito epäilyttää. Liiton mukaan turvapaikanhakijoiden uimataito on oletettavasti heikompi kuin kantaväestöllä.

Kotimaa
Ihmisiä uimarannalla
Ispoisten uimaranta Turussa.Yle

Kesällä suuret ihmismassat vyöryvät sankoin joukoin uimarannoille ja maauimaloihin. Joukossa on todennäköisesti paljon myös turvapaikanhakijoita, joita on saapunut Suomeen kymmeniä tuhansia.

Siksi Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto odottaa tulevaa uintikautta hermostuneena. Syynä on se, että turvapaikanhakijoiden uimataito epäilyttää.

– Olemme täällä liitossa kyllä tietoisia, että on paljon tulijoita, joilla uimataito ei välttämättä ole hyvällä tasolla, kertoo Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Heinosen mukaan tilastotietoa turvapaikanhakijoiden uimataidosta ei ole olemassa, mutta arjessa saatujen kokemusten mukaan taidot ovat heikommat kuin kantaväestöllä.

– Turvapaikanhakijat tulevat sellaisista maista, joissa ei ole mahdollista ylläpitää uimataitoa samalla tavalla kuin Suomessa. Ei ole ehkä totuttu olemaan vesien äärellä kuin mitä Suomessa ollaan oltu.

Päätöntä hyppimistä

Heinonen kertoo kuulleensa, että turvapaikanhakijoilla voi olla varsin vääristynyt käsitys jo pelkästään uima-altaan mittasuhteista.

– Siellä on ollut sen tyyppistä toimintaa, että on esimerkiksi hypätty neljä metriä syvään hyppyaltaaseen ja huomattu, että ei siinä ylläkään jalat pohjaan.

Liitto pelkääkin hukkumisia, kun uimarantakausi alkaa.

– Kyllä meillä täällä liitossa on sellaiset ajatukset mielessä, että huonompi uimataito saattaa valitettavasti näkyä hukkumistilastoissa. Suomessa on kuitenkin paljon vesistöjä ja rantoja, ja on myös aika paljon paikkoja, joissa ei ole rantavalvontaa.

Heinonen kertoo, että vaikka liitossa on keskusteltu ongelmasta, mitään koulutuskampanjaa aiheesta ei ole vielä päätetty järjestää.

– Varmaan on syytä miettiä, että tekisimme esimerkiksi yksinkertaisen rantaohjeistuksen etenkin maahanmuuttajalasten vanhemmille. Liiton hallituksen kokous on maanantaina ja ajattelin ottaa asian esille jo siellä.

Heinonen tietää, että maahanmuuttajille järjestetään Suomessa uimaopetusta, mutta käytännöt voivat vaihdella kunnittain. Hän sanoo, että uimaopetusta voisi järjestää enemmänkin.