1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasa

Vaasan talouden kurssi kääntyi – tiukka linja jatkuu silti

Vaasan kaupungin viime vuoden tilinpäätös on valmistunut. Lopputulema on 17,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Summa on hurja mutta budjetoituun alijäämään verrattuna nelisen miljoonaa euroa vähemmän. Käännös parempaan on siis saatu tehtyä.

Vaasa
Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne ja kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoivat kaupungin viime vuoden tilinpäätöksestä.
Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne ja kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoivat kaupungin viime vuoden tilinpäätöksestä.Hans-Mikael Holmgren/Yle

Vaasan kaupungin viime vuosi meni talouden suhteen odotetusti miinukselle, mutta ei ihan niin paljon kuin oli ennakoitu. Kaupunginjohtaja Tomas Häyry ei antaisi kaupungille taloudesta kouluarvosanoin ilmaistuna ehtoja.

– Ei tuu ehtoja, tulee semmoinen 7,5 tai 8 – jopa. Paljon on töitä vielä jäljellä, mutta tämä tilinpäätös osoittaa, että ne toimenpiteet, joita on tehty, alkavat purra, sanoo Häyry.

Ja monenlaista on tehtykin.

Yhdellä yksittäisellä toimenpiteellä kurssia ei ole saatu käännettyä, vaan se on monen summa. Esimerkkeinä Häyry mainitsee vanhustenhuoltoon useamman vuoden aikana tehdyn rakennemuutoksen. Kouluverkkokaan ei ole muutoksilta välttynyt.

Häyry mainitsee myös hallinnon ja teknisen toimen, jotka ovat käyneet niin ikään toimialaansa läpi ja tehneet niihin muutoksia. Häyryn mielestä olennaista on se, että nyt on päästy kiinni rakenteisiin.

– Jokainen toimiala on tehnyt rakenteellisia muutoksia eli juustohöylästä on päästy pois, sanoo Häyry.

Velan kasvu jatkunut

Vaikka talouden kurssi on kaupunginjohtajan mukaan saatukin käännettyä parempaan suuntaan, ei aurinko ihan täydeltä terältä kaupungille paista. Kumulatiivinen alijäämä on mittava 21,7 miljoonaa euroa ja lisää alijäämää on tehty siis viime vuonnakin.

Vaasa otti lisäksi viime vuonna velkaa lisää 35 miljoonaa euroa. Se tekee asukasta kohden lainamääräksi noin 3700 euroa. Velkataakka on asukasta kohden kasvanut edellisvuodesta noin 500 euroa. Lainaa on otettu investointeihin, joita on tehty viime vuonna yhteensä 46 miljoonalla eurolla. Velan määrän kasvu huolettaa kaupunginjohtajaa.

– Velkataakan kasvu on semmoinen asia, johon on kiinnitettävä huomiota. Me ollaan jo pitkän aikaa pidetty tarkan markan politiikkaa investointien suhteen. Olemme vähentäneet niitä reippaalla kädellä, mutta kyllä tämä tilinpäätös osoittaa, että investointien suhteen on oltava aika pidättyväisiä, sanoo Häyry.

Jos tilanteesta haluaa jotakin myönteistä etsiä, löytyy se kaupunginjohtajan mukaan siitä, että kaupunki on pystynyt laittamaan investointeihin myös muuta rahaa kuin lainattua. Kaupungin omalla tulovirralla on katettu noin kymmenen miljoonan edestä investointeja.

Ei helpotusta tälle vuodelle

Vaasan kohdalla kaksi kriisikunta-kriteeriä ovat koholla. Nämä eivät kuitenkaan ole vielä suistaneet kaupungia kriisikuntien joukkoon.

– Meillä on tietyt indikaattorit punaisella. Lainamäärä on yksi ja toinen on tämä kertynyt alijäämä 21,7 miljoonaa euroa. Ollaan kuitenkin kaukana kriisikunnasta, rauhoittelee Häyry.

Kuluvan vuoden kohdalle ei ole helpotuksia luvassa. Tarkalla talouskurilla on mentävä, vaikka tammi-helmikuun budjettitoteuma on pysynytkin suunnitellussa. Tätä vuotta auttaa hieman se, että kunnallisveroprosettia korotettiin 20:een. Mutta säästöjä pitää löytyä silti.

Kaupunginjohtaja muistuttaa lopuksi, että ensi vuonna käydään jälleen kuntavaalit. Hän antaa vaaleihin ehdolle asettuville vinkin.

– Toivon, että semmoinen tasainen talouspolitiikka ja suunnitelmallinen talouspolitiikka nousee yhdeksi vaaliteemaksi, vinkkaa Häyry.

Lue seuraavaksi