1. yle.fi
  2. Uutiset

Hongkongilaismies värkkäsi terassillaan robottinaisen - katso, miten eläväisesti se ilmehtii

Hongkongilaismiehellä oli unelma, oma robottinainen. Nyt, 42-vuotiaana, Ricky Ma on vihdoin ylpeä robotin rakentaja.

Ulkomaat
robottinainen
Mark 1 -niminen robottinainen osaa ilmeillä ja puhua, ja reagoi mikrofoniin puhuttuihin lauseisiin.

Hongkongilainen graafinen suunnittelija Ricky Ma kasvoi katsoen piirrettyjä ja unelmoiden omasta robotista. Toisin kuin useimmat muut, Ma myös toteutti unelmansa, tosin vasta 42-vuotiaana.

– Kun olin lapsi, pidin roboteista. Pidin animaatioiden katselusta, kaikki lapset pitivät. Oli transformereita, piirrettyjä keskenään taistelevista roboteista, robottipelejä. Kun aikuistuin, halusin tehdä itse robotin, mutta monet ihmiset kysyivät minulta: Oletko tyhmä? Se maksaa kauheasti, osaatko edes tehdä sellaisen?

Urakka kesti puolitoista vuotta ja maksoi yli 50 tuhatta dollaria. Ma perusti verstaan asuntonsa tilavalle terassille.

Ma on nimennyt robotin Mark 1:seksi, ja se on kuulemma suunniteltu erään Hollywood-tähden näköiseksi. Jokainen voi itse päätellä kenen.

Mark 1 vastaa suullisiin käskyihin, kun ne luetaan mikrofoniin. Se osaa yksinkertaisia liikkeitä, kuten kääntää päätään ja kumartaa, sekä liikuttaa käsiään ja jalkojaan. Lisäksi se osaa ilmehtiä.

Esimerkiksi kohteliaisuuteen "Mark 1, olet niin kaunis", robottinainen vastaa kumarruksella, toispuoleisella hymyllä ja sanomalla "hehe, kiitos".

Robotin runkona on kolmiulotteisella tulostuksella tehty luuranko, iho on silikonia. Sisuksissa on elektroniikkaa. Noin 70 prosenttia rakenteesta on tehty 3D-tulostustekniikalla.

Urakka oli maallikolle haastava – mutta Ma ei kadu

Valmistustyö oli vaativaa ja eteni yrityksen ja erehdyksen tietä. Välillä kärähti moottori, välillä robotti kaatuili.

– En ole esimerkiksi koskaan opiskellut tietokoneohjelmointia, joten miten koodata tämä? Lisäksi piti rakentaa 3D-mallit sisälle tulevista osista. Ja varmistaa, että ulkokuori ja sisäosat sopivat yhteen. Se oli todella vaikeaa, kertoo Ma.

Ma ei kuitenkaan kadu vaivannäköä.

– Ajattelin, että minun pitää vain tehdä se, kun ajankohta on oikea. Ja toteuttaa unelmani. Jos toteutan sen, en joudu katumaan jälkikäteen.

Ma haikailee jatkoa projektilleen. Hän toivoo, että joku sijoittaja ostaa hänen prototyyppinsä, ja hän saa pääomaa uusien robottien rakentamiseen. Ma haluaa myös kirjoittaa kirjan muille asianharrastajille.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi