1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lasimuotoilun ekspertti toivoo alalle uutta virettä: "Iittala valmistaa vanhoja malleja"

Suomalainen lasimuotoilu on yksi sodanjälkeisistä menestystarinoista. Taito elää edelleen vahvana, vaikka lasiteollisuus onkin jo pääosin kadonnut maasta. Lasimuseon intendentti toivoisi nykyiseen muotoiluun uusia tuulia.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Suomalaisen lasimuotoilun asiantuntija Kaisa Koivisto harmittelee lasiteollisuuden kuihtumista maassa. Ala on jämähtänyt hänen mukaansa ainakin osittain paikoilleen.

– Maassa ei valitettavasti ole juurikaan lasiteollisuutta jäljellä. Iittala on vielä voimissaan, mutta se valmistaa mielestäni edelleen vanhoja malleja. Kaipaisin sinne enemmän uutta muotoilua.

Kovin huolissaan Suomen lasimuseon intendenttinä toimiva Koivisto ei lasimuotoilun tilasta silti ole.

– Suomessa on koulutuksen ja perinteen ansiosta paljon itsenäisiä lasintekijöitä ja taiteilijoita, jotka pitävät yllä käsityömäistä tuotantoa. Tekijöitä on yli sata, joten ei lasi sinänsä ole kuolemassa.

Historia muotoilun edelläkävijänä

Suomalainen lasimuotoilu on yksi sodanjälkeisistä menestystarinoista. Se nousi symbolisesti merkittävään rooliin, kun maa nousi talousvaikeuksista.

– Sodan jälkeen kärsittiin vielä raaka-ainepulasta eikä lasiteollisuutta voinut vielä kaupallisessa mielessä harjoittaa. Tärkeintä oli rakentaa tulevia markkinoita luomalla odotuksia paremmasta tulevaisuudesta, Kaisa Koivisto kertoo.

Kansainvälisesti arvostettua taidelasia pidettiin myös osoituksena Suomen länsimaalaisuudesta.

Suomalaisen lasimuotoilun historiaa on parhaillaan esillä Porissa Rosenlew-museon näyttelyssä.