1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HUSLABin neulavirheen kaikki uhrit tavoitettu – selvitysryhmä tutkii tapahtumat

Viimeinenkin niistä 19 potilaasta, jotka mahdollisesti altistuivat tarttuville taudeille HUSLABin Kampin toimipisteessä tapahtuneen vahingon vuoksi, tavoitettiin perjantaiaamuna.

Kuva: Petteri Juuti / Yle

HUS on tavoittanut kaikki 19 potilasta, jotka mahdollisesti altistuivat tarttuville taudeille HUSLABin toimipisteessä tapahtuneen virheen vuoksi.

– Kaikki potilaat on nyt ohjattu seurantatutkimuksiin ja kaikille on järjestetty mahdollisuus saada B-hepatiitilta suojaava rokotus viimeistään tänään perjantaina. Tämä hoito on potilaille ilmainen ja lisäksi korvaamme heille tästä syntyvät kulut, HUSLABin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo sanoo.

Virheen tehnyt hoitaja on Aarnisalon mukaan erittäin kokenut ammattilainen, jolla on vuosien työkokemus. Hoitaja ei ole tällä hetkellä töissä.

– Tapahtunut on myös hänelle kauhea järkytys ja vaikea asia, Aarnisalo kertoo.

Aarnisalo vakuuttaa, että vastaavaa neulavirhettä ei jatkossa tapahdu.

– Käytetyt neulat sijoitetaan jatkossa niin, että vahinko ei ole enää mahdollinen.

Selvitysryhmä tutkii tapahtumat

HUS on myös päättänyt puolueettoman selvitysryhmän perustamisesta tapauksen tutkimiseksi.

– Ryhmä muodostetaan HUSLABin ulkopuolelta, jolloin saadaan ehdottoman neutraali selvitys siitä, mitä virhetilanteessa todellisuudessa tapahtui, miten näin pääsi käymään ja mitä täytyy vielä tehdä, jotta tällaista ei voi enää sattua uudestaan.

Helsingin Kampissa sijaitsevassa HUSLABin toimipisteessä tapahtui keskiviikkona virhe, kun verinäytteen otossa käytettiin vahingossa jo kertaalleen käytettyjä neuloja. HUSLAB kuitenkin muistuttaa, että tartuntariski on äärimmäisen pieni.