Viikko tieteessä: Raivokohtauksia aiheuttava tulehdus ja hurja ilmastoennuste

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

tiede
Kuvakollaasi
Henrietta Hassinen / Yle, Keith Morris / AOP

Raivokohtauksien taustalla voi piillä elimistön tulehdus

Yhtäkkiä silmittömästi raivostuvien ihmisten elimistössä piilee keskimääräistä useamminalkueläimen aiheuttama tulehdus, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus. Toksoplasmoosin saa useimmiten raa'asta lihasta tai kissan ulosteista. Kun toksoplasma gondii -alkueläimen on kerran saanut, siitä ei pääse eroon, vaan se jää iäksi piilottelemaan ihmisen elimistöön. Tutkijat ovat jo aiemmin arvelleet, että sillä saattaa olla yhteyttä myös useisiin psyykkisiin sairauksiin, muun muassa skitsofreniaan ja bipolaariseen mielialahäiriöön, sekä itsemurha-alttiuteen.

Henkilöauton kuljettaja näyttää nyrkkiä tiellä kulkevalle.
Toksoplasma on arviolta kolmasosalla maailman ihmisistä, etelässä useammalla kuin pohjoisessa.Henrietta Hassinen / Yle

Tutkijoilta hurja ilmastoennuste: Golfvirran heikkeneminen tuo ennätysmyrskyt

Arvostetun ilmastotutkijan johtama tutkijaryhmä arvioi, ettänapajäätiköiltä meriin valuva sulamisvesi kiihdyttää ilmaston lämpenemistäenemmän ja nopeammin kuin esimerkiksi YK:n alainen kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on ennustanut. Tutkijaryhmä kiinnittää erityisesti huomiota Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköiltä valuvaan sulamisveteen. Jäätiköiltä valuva kylmä, makea vesi myös heikentäisi tai jopa pysäyttäisi valtamerten kiertoliikkeen, kuten esimerkiksi Golfvirran. Seurauksena olisi, että Pohjois-Euroopan ilmasto viilenisi, mutta samaan aikaan tropiikin ja napa-alueiden välinen lämpötilaero kasvaisi, mistä seurauksena voi olla ennennäkemättömiä myrskyjä.

Hurrikaani Katen jäänteet Ylsivät Walesin rannikolle.
Keith Morris / AOP

Kasvissyöjien maailma olisi terveellisempi ja rikkaampi

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan kasvissyönnillä voitaisiin leikata tuntuvasti kasvihuonekaasupäästöjä sekä säästää 1000 miljardia dollaria terveydenhuollossa ja ilmastovahinkojen ehkäisyssä. Lisäksi vältyttäisiin 8,1 miljoonalta ennenaikaiselta kuolemalta. Vegaaniruokavalion noudattaminen auttaisi leikkaamaan ruoantuotannosta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä 70 prosentilla, kun kansainvälisten ravintosuositusten mukainen syöminen vähentäisi päästöjä 29 prosentilla. Vähäkalorisempi ruokavalio olisi avainroolissa terveyden kohentamisessa Itäisen Välimeren maissa, Latinalaisessa Amerikassa sekä länsimaissa.

Toisaalta, kasvisruokavalio on johtanut mutaatioon, joka altistaa tulehduksille ja peräsuolensyövälle, osoittivat Cornellin yliopiston tutkijat (siirryt toiseen palveluun). Sukupolvia jatkunut kasvissyönti on lisännyt tietyn sydänsairauksille ja suolistosyövälle altistavan geenimuodon yleisyyttä esimerkiksi Intiassa, kun taas kala-aterioistaan tunnetuilla japanilaisilta sitä löytyy harvakseltaan.

Nainen ruokakaupan vihannestiskillä.
Vähemmällä punaisen lihan kulutuksella saataisiin positiivisia terveys- ja ilmastovaikutuksia aikaan etenkin Itä-Aasiassa, länsimaissa ja latinalaisessa Amerikassa. Sen sijaan kasvisten ja hedelmien syönnin lisäämisellä saataisiin vähennettyä kuolemia Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Australian Ison valliriutan korallit vaalenevat huolestuttavasti

Australian koillisrannikolla sijaitseva yli 2 000 kilometrin pituinen Iso valliriutta kärsiihistoriallisen pahasta korallien vaalenemisesta (siirryt toiseen palveluun). Jopa 95 prosenttia valliriutan pohjoisosan koralleista on vaalentunut. Tutkimusta johtaneen Terry Hughesin mukaan puolet vaalentuneista koralleista voi kuolla. Queensilandin yliopiston mukaan ilmiö johtuu ilmastonmuutoksen aiheuttamasta merivesien lämpenemisestä. Pohjoinen valliriutta ulottuu Australian Cairnsista Papua-Uusi-Guineaan.

Kala koralliriutalla Malediiveilla.
Yle

Vauva päättelee aikuisen luonteen muutamasta äkäisestä sanasta

Vauvat ovat hyvin nopeita päättelemään aikuisen luonteen ensikohtaamisen perusteella, varsinkin jos hän vaikuttaa pahantuuliselta. Vuoden ja kolmen kuukauden ikäisiä lapsia istutettiin vuorollaan vanhempansa sylissä tutkimushuoneessa, jonka pöydän toisella puolella oli kaksi heille tuntematonta aikuista. Toinen heistä kommentoi leikkiä neutraalisti ("Onpa kivaa.") ja toinen äreästi ("Onpa ärsyttävää!"). Ärähdyksen kuulleet vauvat eivät tarttuneet leluun tai leikkineet sillä yhtä innokkaasti kuin ensimmäiseen ryhmään kuuluneet.

Kun lapsille esiteltiin uusi lelu ja aiemmin äreästi käyttäytynyt aikuinen reagoi siihen tällä kertaa neutraalisti, lapset käyttäytyivät silti yhtä varovasti kuin edellisessä kokeessa. He eivät ikään kuin luottaneet siihen, että kerran tiuskinut aikuinen todella oli toisessa tilanteessa rauhallinen, vaan pitivät kiukkua pysyvänä luonteenpiirteenä.

Lapsi äidin sylissä.
Henrietta Hassinen / Yle