"Lapset vain paiskaavat kättä ja pyytävät anteeksi" – Äiti toivoo tehokkaampaa puuttumista koulukiusaamiseen

Kontiolahtelainen äiti kuskaa joka aamu poikansa kouluun, koska tämä ei uskalla mennä bussilla. Ykkösluokkalaista poikaa alettiin kiusata pian hänen aloitettuaan koulun. Äiti kokee, ettei tilanteeseen puututtu tarpeeksi ajoissa.

ilmiöt
"Olen yksin loppuelämäni" – A2 Koulukiusaamis-illan nettikeskustelussa jaettiin suuri määrä kiusaamiskertomuksia
Jukka Koski / Yle

Kolmilapsisen perheen äiti ihmetteli joululoman alkaessa, miksi perheen ykkösluokkalainen ei syö eikä nuku. Pojan mieltä painoi välikohtaus, joka oli sattunut bussissa juuri ennen joululomalle jäämistä.

– Siellä oli yksi poika sanonut, että hän aikoo tappaa sinut jousipyssyllä, äiti kertoo.

Äidin mukaan kiusaaminen alkoi syksyllä jo parin viikon päästä lapsen aloitettua ensimmäisen luokan Kontiolahden Kirkonkylän koululla. Kuudesluokkalaiset oppilaat alkoivat töniä poikaa ja kiusata tätä sanallisesti.

Nyt poika ei uskalla enää mennä bussilla kouluun, ja äiti vie hänet autolla ennen kuin menee itse töihin.

Äiti toivoo tehokkaampaa puuttumista kiusaamiseen

Pojan tapausta alettiin selvittää noin kuukausi sitten KiVa Koulu -ryhmässä, ja sen jälkeen tilanne on äidin mukaan rauhoittunut. Hän kuitenkin kokee, että koulun puuttuminen kiusaamiseen kesti liian kauan.

Aina ei pystytä sanomaan, onko oikeasti kyse koulukiusaamisesta.

Juha Rytkönen

– Lapseni opettaja on kyllä puuttunut asiaan heti ja vienyt tietoa eteenpäin rehtorille. Mutta sitten lapset vain paiskaavat kättä ja pyytävät anteeksi. Se ei riitä missään nimessä. Vasta sitten, kun tieto menee KiVa Koulu ryhmään, menee tieto kiusaajan kotiin, hän sanoo.

KiVa Koulu -ryhmään kuuluu koulun rehtorin lisäksi kaksi opettajaa, ja ryhmän tarkoitus on selvittää kiusaamistapauksia. Kiusaamisen tullessa ilmi kaikki asianosaiset kutsutaan ryhmän eteen kertomaan oman näkemyksensä tilanteesta. Tapauksista tehdään muistiot, ja ryhmän tapaamisen jälkeen seurataan, jatkuuko kiusaaminen.

Tilanahtaus kuumentaa tunteita

Kirkonkylän koulun rehtori Juha Rytkönen sanoo, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta. Hänen mukaansa Kontiolahden Kirkonkylän koulussa kuitenkin puututaan kiusaamistapauksiin välittömästi.

– Opettaja arvioi aina, onko kyseessä pelitilanne tai joku muu vastaava. Se, mikä toiselle on kiusaamista, ei välttämättä ole sitä toiselle. Aina ei myöskään pystytä sanomaan, onko oikeasti kyse koulukiusaamisesta. Meillä on myös erilaisia vanhempia ja huoltajia, jotka kokevat hyvinkin pienet asiat koulukiusaamiseksi, Rytkönen sanoo.

Siellä oli yksi poika sanonut, että hän aikoo tappaa sinut jousipyssyllä

Rytkönen kertoo, että nyt Kirkonkylän koululla on väliaikaisesti sata ylimääräistä oppilasta, kun yksi koulu on tullut evakkoon Kirkonkylän koulun tiloihin. Tilanne muuttuu vasta parin vuoden päästä.

– On selkeästi nähtävissä, että kun oppilaita on paljon, luokkakoot ovat isoja ja käytävät sekä koulun piha ovat ahtaita, syntyy tavallista helpommin tilanteita, joissa tunteet ovat pinnassa.