1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Simo

Simolla edessä kolme ankaraa vuotta – soteratkaisua ei voi jäädä odottamaan

Simon kunnan viime vuosi onnistui ennakoitua paremmin. Tilinpäätös on kuitenkin tappiolla. Kunta aikoo korjata taloutensa vuoteen 2018 mennessä. Isoja haasteita ovat valtionosuuksien raju lasku ja sotemenojen hillintä.

Simo
Simon kunnanvirasto
Minna Aula / Yle

Simon kunta aikoo tasapainottaa taloutensa kolmessa vuodessa. Tavoitteena on, että vuonna 2018 kunta tekisi ylijäämää. Yksi kovimmista haasteista on valtionosuuksien putoaminen 850 000 eurolla toissa vuodesta vuoteen 2018 mennessä.

Henkilöstömenoista aiotaan säästää eläköitymisten kautta, kiinteistökuluja vähennetään myymällä tyhjiä kiinteistöjä ja Oulunkaaren kanssa haetaan säästöjä sote-palveluista.

Lisäksi kunnanjohtaja Vivi Marttila korostaa omistajaohjauksen merkitystä erikoissairaanhoidon menokehityksen hallinnassa, sillä kunnat eivät voi vain odottaa valtakunnallista soteratkaisua, jonka pitäisi realisoitua vuonna 2019.

– Meillä ei ole seutukuntanakaan varaa jäädä odottamaan sitä. Tässä välissä on monta vuotta elettävänä ja vuodet 2016, 2017 ja 2018 ovat tosi tiukkoja kaikille alueen kunnille. Näinä vuosina on pystyttävä tekemään omia toimenpiteitä, Marttila sanoo.

Marttila muistuttaa, että vuonna 2019 asioista päättää maakuntahallinto, jos uudistus etenee.

– Kolme vuotta on omissa käsissä, hän toteaa.

Viime vuosi yllättävän hyvä

Simon kunnan viime vuosi onnistui selvästi ennakoitua paremmin. Kunnan tilinpäätös on 280 000 euroa miinuksella, kun budjetissa alijäämäksi arvioitiin 1,7 miljoonaa. Marttila kertoo, että menoihin oli varattu selkeästi toteutunutta enemmän.

Hyvää tulosta on avitettu myös kuntaveron korotuksella, joka nosti verotuloja ennakoitua enemmän.

Lisäksi kunnan tiukka talouskuri on tuonut säästöjä. Esimerkiksi henkilöstömenoissa on säästetty eläköitymisten kautta. Lisäksi Oulunkaaren tehostamistoimien ansiosta kunnan sote-menot ovat edellisvuotta pienemmät.

Sotemenot muodostavat 56 prosenttia Simon toimintamenoista. Pelkkään erikoissairaanhoitoon menee toimintamenoista neljännes.

Lue seuraavaksi