1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Anders Adlercreutz lähtee RKP:n puheenjohtajakisaan: Oppositio ei riitä

Adlercreutz ilmoitti ehdokkuudestaan tänään maanantaina tiedotustilaisuudessa Helsingin hipsteripitseria Putte's Pizzassa. Pyrkimyksenä on viedä RKP takaisin hallitusvastuuseen yrittäjyyttä ja suvaitsevaisuutta arvostavana yleispuolueena.

politiikka
Anders Adlercreuz (RKP).
Anders Adlercreuz (RKP).Eduskunta

RKP:n puheenjohtajakisaan on ilmottautunut toinen ehdokas, kirkkonummelainen arkkitehti, ensimmäisen kauden kansanedustaja Anders Adlercreutz.

45-vuotias Adlercreutz lähtisi tavoittelemaan RKP:lle hallituspaikkaa muuttamalla puoluetta edeltäjäänsä enemmän yleispuolueen suuntaan. RKP on nyt oppositiossa ensimmäisen kerran sitten 1970-luvun.

– Oppositio ei riitä. RKP:n tulee olla hallituksessa ensi eduskuntavaalien jälkeen. Se vaatii johdonmukaista politiikkaa, viestinnän kirkastamista ja luottamuksen rakentamista muihin puolueisiin.

RKP:n nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund ilmoitti yllättäen pääsiäisenä, ettei hae jatkokautta puolueen puheenjohtajana.

Adlercreutzin mukaan Haglundin turhautuminen politiikkaan on ymmärrettävää, mutta kertoo pikemminkin johtajuuden puutteesta kuin järjestelmän ongelmista. Oppositiossa puolueen viestiä on vaikeampi saada kuuluviin.

– RKP:n pitää olla yleispoliittinen puolue, joka pystyy keskustelemaan paitsi pienistä asioista, myös isoista linjoista, se on opetus jonka Carl Haglundin puheenjohtajakausi antoi.

– RKP:n arvot eivät rajoitu vain viiteen prosenttiin maan väestöstä, vaan niitä kannattaa moni.

Kynnyskysymys hallitukseen menemiselle on Adlercreutzin mukaan yhä perussuomalaiset. Toisen kotimaisen kielen oppivelvollisuudesta hän ei luopuisi. Mieluisa hallituskumppani olisi vihreät.

"Jako oikeaan ja vasempaan vanhanaikainen"

Torstaina ehdolle ilmoittautui RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Henriksson on kertonut vievänsä RKP:tä Haglundiin verrattuna hiukan keskemmälle puoluekentässä, sosiaalisesti vastuullisempaan suuntaan.

Adlercreutz ei halua asemoida itseään oikeiston tai vasemmiston kautta. Hänen politiikkansa lähtökohtina ovat yrittäjyys ja suvaitsevaisuus.

– Koko ajatus on vanhanaikainen. Olen toisaalta yrittäjä, ja ammattiliiton jäsen, mitä se tekee minusta, olenko oikealla vai vasemmalla?

– Olemme taloudellisessa mielessä keskiviivan oikealla, koska yrittäjyys on edellytys, mutta sosiaaliliberaaleja arvomaailmaltamme muuten. Suvaitsevaisuus on kaunis sana.

Henriksson on ollut politiikassa mukana 90-luvulta lähtien ja toiminut muun muassa oikeusministerinä. Adlercreutz aloitti kunnallispolitiikassa neljä vuotta sitten, vuonna 2012. Adlercreutzin mukaan kokemus politiikan ulkopuolelta voi olla etu.

– Hänellä on pitkä kokemus puolueen sisällä, minulla on pitkä kokemus puolueen ulkopuolella, yrityselämässä, työllistäjänä, arkkitehtinä.

Adlercreutzin mukaan Suomea piinaa optimismin kestävyysvaje. Politiikkaan tarvitaan positiivisempaa asennetta, hän haluaa tuoda politiikan ihmisten pariin, kaduille ja vaikkapa pitseriaan.

– Meillä on kaikki edellytykset menestyä ja olla edelläkävijöitä esimerkiksi digitalisoinnissa, mutta meitä vaivaa negatiivinen asenne ja kierre, joka estää menestymistä.

Puheenjohtaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa.

Lue seuraavaksi