1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

RKP siirtyisi Henrikssonin johdolla hieman keskemmälle

Voi olla, että sosiaalinen vastuu tulisi enemmän esille, Anna-Maja Henriksson maalailee mahdollista rooliaan puheenjohtajana.

politiikka
Politiikan avokonttori: Uosukaisen pöydässä Anna-Maja Henriksson
Politiikan avokonttori: Uosukaisen pöydässä Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtajakisaan eilen ilmoittautunut Anna-Maja Henriksson arvioi Politiikan avokonttori -verkkohaastattelussa RKP:n tulevaa linjaa. Mikä muuttuu paikkansa jättävän Carl Haglundin jälkeen, jos ykkösehdokkaana pidetty eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson valitaan Haglundin seuraajaksi kesäkuussa?

– Voi olla niin, että se sosiaalinen sydän ja sosiaalinen vastuu tulee enemmän esille. Se tulee esille puheissani ja myös poltiikassa, kun pitää priorisoida.

Henriksson korostaa, että hänelle yrittäjyyden ja talouden edellytykset ovat myös tärkeitä.

– Meille kaikille on tärkeätä se, että talous on kunnossa. Joten siitä linjasta en ole luopumassa missään nimessä. Ilman onnistuneita yrityksiä meillä ei ole työpaikkoja.

Henrikssonin mukaan RKP siirtyisi hänen johdossaan hieman keskemmälle oikealta.

Henriksson kisasi RKP:n puheenjohtajuudesta Haglundin kanssa vuonna 2012 ja jäi tuolloin kakkoseksi. Molemmat työskelivät Kataisen hallituksessa ministereinä, Haglung puolustusministerinä ja Henriksson oikeusministerinä.

Haglund ilmoitti yllättäen pääsiäisenä jättävänsä puheenjohtajan tehtävät. Hän jatkaa kansanedustajana ja Henriksson toivoo, että Haglund jaksaa edelleen tehdä töitä eduskunnassa.

Henriksson naurahtaa kysymykselle, voisiko Haglund olla RKP:n presidenttiehdokas vuoden 2018 vaaleissa.

– Hän olisi meille oikein hyvä presidenttiehdokas. Siinä on tulevalle puheenjohtajalle työtä, jos haluaa hänet ehdokkaaksi.

Muista puolueista Keskusta on päättänyt nimetä ensi kesänä presidenttiehdokkaansa. Henrikssonin mukaan asiasta ei ole RKP:ssa keskusteltu.

– Yleensä, jos meillä on oma presidenttiehdokas, tämä henkilö valitaan vähän myöhäisemmässä vaiheessa. Vielä on aikaa seuraaviin presidentinvaaleihin. Me keskitytään näihin (vuoden 2017) kunnallisvaaleihin.

Kokenutta Henrikssonia pidetään RKP:n puheenjohtajavaihdoksen ennakkosuosikkina. Hän saa ehkä kilpailijan maanantaina, kun mahdollisena puheenjohtajaehdokkaana pidetty, tuore kansanedustaja Anders Adlercreutz pitää tiedotustilaisuuden.

Lue seuraavaksi