1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Yle muuttaa kesällä viikoksi Merenkurkkuun – Suomen ainoa luonnonperintökohde täyttää 10 vuotta

Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde, Merenkurkun saaristo sai statuksensa kymmenen vuotta sitten. Radio Suomi ja Radio Vega Österbotten rakentavat radiostudionsa kesäkuussa viikoksi Mustasaaren Svedjehamniin, ja Merenkurkku on näkyvästi esillä Ylen ohjelmissa. Varsinaista pääjuhlaa vietetään syyskuussa.

luonto
Talvinen maisema Merenkurkussa.
Jäitä saadaan odotella Merenkurkkuunkin vielä jonkin aikaa.Anna Wikman / Yle

Merenkurkun maailmanperintökohde täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Merenkurkku on Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde.

Yle juhlistaa tätä muuttamalla viikoksi maailmanperintökohteen ytimeen, meren rannalle Mustasaaren Svedjehamniin. Radio Suomen ja Radio Vegan studiot rakennetaan Salteriet-kahvilaan ja Merenkurkku on näkyvästi esillä Ylen ohjelmissa niin radiossa, televisiossa kuin netissäkin 13.–19.6.2016.

Viikko on osa Ylen Luontovuotta, ja toteutetaan yhteistyössä Metsähallituksen, Merenkurkun maailmanperintö ry:n sekä Visit Vaasan kanssa. Viikko Merenkurkussa valottaa monipuolisesti maailmanperintökohteen asukkaiden elämää, ja käsittelemme muun muassa alueen ainutlaatuista luontoa, geologiaa sekä turismia. Vaikka matkailun eteen on tehty paljon, maailmanperintökohde on edelleen melko huonosti tunnettu.

Radio Vega Österbotten tekee maanantaista perjantaihin aamu- ja aamupäivälähetystä kello 6:30–11. Radio Suomi tekee aamulähetystä 6:30–10 ja iltapäivälähetystä 15–18 (paitsi keskiviikkona 15–17). Lähetykset juonnetaan kokonaisuudessaan Svedjehamissa ja tämän lisäksi reportterit kiertävät laajasti maailmanperintöalueen muissa kohteissa.

– Jalkaudumme viikon aikana koko alueelle tapaamaan ihmisiä, ja ihan konkreettisesti katsomaan mitä esimerkiksi maankohoaminen tarkoittaa ja miten se vaikuttaa elämään alueella. Tämä on myös poikkeuksellisen laaja yhteistyö Ylen suomen- ja ruotsinkielisten toimitusten kesken, kertoo Yle Pohjanmaan vastaava tuottaja Minna Salomäenpää.

Metsäradio ja asiantuntijapaneeli

Radiolähetysten lisäksi tehdään sisältöjä myös suomen- ja ruotsinkielisiin uutisiin ja TV1:n aamutelevisioon. Radio Suomen keskiviikon 15.6. Metsäradio lähetetään kokonaisuudessaan Merenkurkusta.

Perjantaina 17.6. järjestetään asiantuntijapaneeli, joka striimataan Yle Areenassa. Paneeliin osallistuvat Turun yliopiston geologian professori Matti Räsänen, Maanmittauslaitoksen osastonjohtaja Markku Poutanen, GTK:n tutkimusjohtaja Keijo Nenonen sekä Merenkurkun maailmanperintökoordinaattori Susanna Lindeman.

Yleisö on tervetullut paikan päälle kuuntelemaan ja seuraamaan radiolähetyksiä sekä asiantuntijapaneelia. Myös ennakkoon voi lähettää kysymyksiä ja toiveita tai vaikkapa tarjoutua haastateltavaksi sähköpostilla radiovega.osterbotten@yle.fi sekä pohjanmaa@yle.fi. Sosiaalisessa mediassa sisältöjämme voi seurata tunnisteilla #ylemerenkurkussa ja #ylekvarkenvecka.

Minun maailmanperintöni -kirjoituskilpailu

Maailmanperinnön 10-vuotisjuhlat käynnistää jo tänään kirjoituskilpailu. Minun maailmanperintöni –kilpailu kerää juhlavuoden kunniaksi tarinoita Merenkurkusta ja Korkealta rannikolta. Kisa alkaa 4.4.2016 ja siihen voi osallistua 1.8.2016 saakka. Kilpailu on kaikille avoin ja siihen saa osallistua kaikilla kielillä.

Kilpailuun odotetaan alueen asukkaiden, siellä vierailleiden tai vierailusta haaveilevien muistoja, kertomuksia ja tarinoita. Merenkurkku on ollut tarinoiden kehto jo vuosisatoja: Rannikolla ja saaristossa on asustanut salakuljettajia, merenkävijöitä, kalastajia ja hylkeenpyytäjiä. Elämä Merenkurkussa on monelle ollut karua, merenkulku vaarallista.

”Myös mielikuvitus on sallittu”, päätuomari Antti Tuuri rohkaisee.

Erikoisretkillä maailmanperintökohde tutuksi

Juhlavuoden kunniaksi Metsähallitus on räätälöinyt myös kaksi erikoisretkeä. Merenkurkun maailmanperintöretki Valassaarille järjestetään lauantaina 28. toukokuuta. Tarjolla on asiantuntijoiden opastusta historiasta ja luonnosta, ja retkellä voi suorittaa öljyntorjunnan kurssin Vaasan meriosaston veneellä.

Syyskuun kolmantena päivänä järjestetään toinen teemaretki, jolla voi tutustua esimerkiksi luonnonyrtteihin ja kiviin. Koko perheen tapahtuma suunnataan Sommarön linnakealueelle, ja paikalle pääsee niin meritse kuin bussilla.

Erikoisretkille pääsee mukaan 170 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Varsinainen 10-vuotisjuhlavuoden pääjuhla järjestetään syyskuussa. Silloin julkistetaan myös kirjoituskilpailun voittaja.

Lue seuraavaksi