Tutkijat selvittivät 10 miljoonaa vuotta sitten kuolleen käärmeen oikeat värit

Vertaamalla fossiloituneen käärmeen säilyneitä solurakenteita nykyisten käärmeiden soluihin tutkijat saivat selville, että käärmeellä on mustanruskean ja kellanvihreän sävyttämä vihreä selkä.

Ulkomaat
Piirretty käärme.
Jim Robbins / Elsevier Ltd

Tutikijat ovat onnistuneet selvittämään noin kymmenen miljoonaa vuotta sitten Espanjassa eläneen käärmeen värit.

Irlantilais-espanjalais-brittiläinen tutkijaryhmä havaitsi, että käärmeen fossiloituneessa nahassa on säilynyt solurakenteita, joiden perusteella värit voidaan määritellä.

He vertasivat solujen muotoa nykyisten käärmeiden soluihin ja löysivät rakenteita, jotka liittyvät vihreään, keltaiseen, mustaan ja kermanvaaleaan väriin.

Tutkijat totesivat, että käärmeellä oli vihreä selkä, jossa oli mustanruskeita ja kellanvihreitä täpiliä, kun taas vatsapuoli oli kermanvärinen. He arvioivat, että tällainen väritys on auttanut käärmettä maastoutumaan.

Aiemmin muinaisten eläinten väreistä on onnistuttu rekonstruoimaan vain mustan sekä punaisia ja ruskeita sävyjä, orgaanisten aineiden jäämien perusteella. Käärmeen fossiili oli puolestaan mineralisoitunut ja maaperän kalsiumfosfaatti auttoi säilyttämään väriin liittyvien solujen rakenteita, joiden avulla vihreä ja keltainen tunnistettiin.

Tutkijat uskovat, että värien löytyminen voi paitsi monipuolistaa kuvaamme muinoin kuolleista matelijoista myös auttaa tutkijoita selkeyttämään käsitystä eläimen vuorovaikutuksesta elinympäristönsä kanssa. Se voi olla avuksi myös selvitettäessä, miten nykyisten käärmeiden väri ja kuviointi kehittyi.

Käärmeen fossiili löytyi 1900-luvun alussa Koillis-Espanjasta.

Tutkimus julkaistiin Current Biology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.