1. yle.fi
  2. Uutiset

Virtuaalitekniikka tuo uusia mahdollisuuksia museoelämyksiin – "Näin historiaa pitäisi opettaa"

Kuopion museossa virtuaalilaseilla pääsee kokemaan, miltä kaupunki näytti 200 vuotta sitten. Saman kokemuksen voi saavuttaa myös kotisohvalla; siihen tarvitaan vain älypuhelin, sovellus ja muutamalla eurolla saatavat kartonkilasit.

Kotimaan uutiset
Mies ja nainen virtuaalilasit päässään
Anu Pöntinen / Yle

Virtuaalitekniikka on tuonut huimia mahdollisuuksia museoiden näyttelytoimintaan. Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa on käynnissä näyttely, jossa kävijä pääsee kokemaan virtuaalilasien avulla, miltä kaupunki on näyttänyt sata tai kaksisataa vuotta sitten.

Näyttely liittyy Kuopion Tuomiokirkon 200-vuotisjuhlallisuuksiin ja maisema kävijälle avautuu kirkon tornista käsin. Kokemus VR-laseilla on todella aito; esimerkiksi katsomalla alaspäin näkymä suorastaan huimaa.

Virtuaalisen todellisuuden rakentaminen alkaa nykyisin olla jo melko helppoa. Esimerkiksi Kuopion maisema on kuvattu tavallisella älypuhelimella. Virtuaalimaisema rakennettiin tietokoneella, jonne oli aiemmin tuotu vanhoja valokuvia museon laajasta kokoelmasta.

– Muotoilu tapahtui Unity 3D-pelimoottorilla, jonka sisälle rakennettiin ensin uudesta 360-kuvasta tausta, johon liitettiin toinen kerros vanhoista valokuvista. Eniten työtä joutui tekemään saumojen kanssa – esimerkiksi horisontin tuli pysyä samassa linjassa, maisemasta vastaava kuvataiteilija ja pelikehittäjä Sampsa Kuha kertoo.

Myös katseluun tarvittava tekniikka on erittäin helposti saatavilla. Yksinkertaisimmillaan omat virtuaalilasit saa hankittua kodintarvikeliikkeestä muutamalla eurolla. Niihin liitettävään älypuhelimeen ladatulla sovelluksella virtuaalimaailma on kaikille avoinna.

Historia avautuu, kun sinne pääsee itse mukaan

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon virtuaalikokeilu on saavuttanut todella suuren suosion. Tuottaja Karoliina Autereen mukaan lasit ovat olleet lähes jatkuvassa käytössä siitä saakka kuin näyttely avautui. Kaikenikäisiltä saatu palaute on ollut todella positiivista.

Erilaisia virtuaalilaseja pöydällä
Erilaisia virtuaalilaseja on markkinoilla lukuisia. Edullisimmat, kartongista taiteltavat, maksavat vain puolenkymmentä euroa. Anu Pöntinen / Yle

– Monet opettajat ja oppilaatkin ovat sanoneet, että juuri näin historiaa tulisi opettaa. Kyllähän historia tulee esille ihan eri tavalla, kun pääsee sinne itse mukaan. Kun saat lasit päähän ja näet että hei, tuollahan on meidän mummola, Autere havainnollistaa.

Nyt käsillä olevat kuvat ovat kuopiolaiskuvaajien, Victor Barsokevitschin ja Karl Granitin käsialaa. Autereen mukaan pelkästään Kuopion museon arkistossa on yli 1,3 miljoonaa valokuvaa, joten erilaisten ympäristöjen rakentamismahdollisuudet ovat valtaisat.

Virtuaaliympäristöihin voidaan liittää myös erilaista esineistöä.

– Niitä voidaan 3D-skannata ja lisätä rekonstruoituihin, valokuvien avulla rakennettuihin tiloihin, Kuha havainnollistaa.

Lasit apuna opetuksessa ja urheilussa

Autereen mukaan virtuaalitekniikan hyödyntäminen on ainakin Suomen museoissa vielä melko lapsenkengissä.

– Jonkin verran verkkoon on tehty Suomessakin virtuaalisovelluksia, mutta virtuaalilasien kanssa olemme Kuopiossa ensimmäisiä.

Näyttelyn yhteydessä museo hankki omaksi kolmet umpilasit, joten toiveissa niille on saada käyttöä jatkossakin. Vaatimattomampia laseja voi ostaa mukaan myös museon omasta kaupasta, ja myös näyttelyn sovellus on ladattavissa Android-laitteille ilmaiseksi verkosta.

Kuha muistuttaa, että virtuaaliympäristöjen sovellusalueita on loputtomasti. Kuha itse on jo mukana hankkeessa, jossa 360-virtuaaliympäristöön tuodaan osa kouluopetuksesta. Autereen mukaan virtuaalitekniikkaa käytetään jo paljon myös joukkuelajien harjoittelussa sekä tietenkin viihteessä.

– Yhtä lailla ympäristöistä voisi olla apua esimerkiksi tietynlaiseen työhön perehdyttämisessä. Aina ei ole pakko mennä paikan päälle, Kuha lisää.

Kuhan mukaan lähtökohtaisesti lähes kaikki ideat ovat teknisesti toteuttamiskelpoisia.

– Se riippuu vaan siitä, kuinka paljon siihen käytetään resursseja. Kun saadaan luotua ihmisille kokemus, josta he saavat tarpeeksi iloa, sitten vain tehdään.

Lue seuraavaksi