Poliisikoiran arvokkain työväline on kuono – koirankouluttajan pesti erittäin suosittu

Poliisikoiriksi koulutettavat saksanpaimenkoirat Reksi ja Freddy etsivät ohjaajiensa piilottamia herkkupaloja, ottavat välillä keskenään pienet painit ja väsyn yllättäessä levähtävät poliisilaitoksen lepohuoneessa.

Kotimaa
Poliisikoira Reksi ja Freddy.
Minna Aula / Yle

Musta kolmikuukautinen saksanpaimenkoira Reksi haistelee kuono tuhisten ja pienet tassut kipittävät joka nurkkaan. Reksin ohjaaja, vanhempi konstaapeli Samuli Huhtaniska Lapin poliisilaitokselta on aloittanut vasta poliisikoiranohjaajakoulutuksen ja seuraa kasvattinsa etsintää tyytyväisenä.

– Reksi on osoittanut jo näin pentuna hyviä piirteitä poliisikoiraksi ja nenä tuntuu toimivan, Huhtaniska toteaa.

Lapin poliisilaitoksella haettiin peräti kahta uutta poliisikoiranohjaajaa muihin tehtäviin siirtyneiden ohjaajien tilalle. Pestit olivat erittäin suosittuja ja Huhtaniska on tyytyväinen kun tuli valituksi.

– Olemme aloittaneet Reksin kanssa koulutuksen, joka kestää kolme vuotta. Vietämme lähes kaiken ajan yhdessä, joko töissä, koulutuksessa Hämeessä tai kotona, Huhtaniska kertoo.

Poliisikoira Reksi Lapin poliisilaitokselta.
Minna Aula / Yle

Suurin osa poliisikoirista on moniosaajia

Kaikki Suomen poliisikoiranohjaajat koulutetaan Hämeen poliisikoiralaitoksella. Suomessa on 268 poliisikoiraa ja ohjaajia on 216. Vuosittain poliiisikoirille tulee 700–1000 tehtävää per poliisilaitos.

Poliisikoiranohjaajia on koulutettu Suomessa jo lähes 90 vuotta. Aluksi poliisikoirat auttoivat voimankäyttötilanteissa, mutta pian huomattiin, että koiran paras työkalu on kuono.

Eniten poliisikoiriksi koulutetaan saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria, jotka ovat moniosaajia. Koirat saavat koulutuksen muun muassa voimankäyttöön sekä henkilö- ja huume-etsintään. Poliisikoirien tehtävänkuva on laajentunut, kun koulutukseen on viime vuosina otettu mukaan muun muassa räjähde-, raha- ja ruumiinetsintä.

Korjattu 4.4. kello 16:57 haastateltavan sukunimi Huhtakankaasta Huhtaniskaksi.