Katupölyn isoimmat hiukkaset kutittavat nenää, mutta pienemmät sukeltavat keuhkoihin

Katupöly on ongelma, joka vaivaa joka kevät enemmän tai vähemmän. Mutta tiedätkö, mitä katupöly oikeastaan on? Hiekoitushiekasta ja tiestä irronneita hiukkasia, mutta paljon muutakin.

Yle Uutiset Häme: Katupöly
Yle Uutiset Häme: Katupöly

Tyynenä ja kuivana päivänä se lähtee leijumaan tien pinnasta. Autojen talvirenkaat hierovat hiekkaa, asfalttia ja soraa nastoillaan. Autot jättävät jälkeensä pölypilven.

Kengän alla hiekoitushiekka narisee kuivaa asfalttia vasten ja jokainen askel jättää jälkeensä – pölypilven.

Kuva: Jaakko Mäntymaa / Yle

Ja mikä nousee ilmaan, kun lakaisukone harjaa ja nielee talven hiekoitukset kevään tieltä? Tietenkin pölypilvi.

Pölyn sisältämät hiukkaset etsivät tiensä nenän ja suun kautta hengityselimiin. Se pistää yskittämään, nenän valumaan ja silmät kutisemaan. Jos kärsit allergioista, astmasta tai keuhkoahtaumataudista, tilanne voi olla vielä pahempi.

Mutta mistä katupöly syntyy, mitä se sisältää?

Tietenkin hiukkasia tien pinnasta ja hiekoitushiekasta. Siinä on metalleja, jotka ovat peräisin autojen jarruista, kytkimistä, moottorista ja renkaiden nastoista.

Renkaista irtoaa myös kumihiukkasia. Katupölyssä on lisäksi pakokaasujen sisältämiä yhdisteitä sekä bakteereita ja homeita. Muun muassa näistä aineksista syntyy cocktail, jota väkisinkin joudumme hengittämään.

Nenän limakalvot nappaavat isoimmat hiukkaset

Katupölyn hiukkaset ovat erikokoisia. Isommat tarttuvat nenän limakalvoille, kun taas pienemmät sukeltavat suoraan keuhkoihin. Ne kaikkein mikroskooppisimmat saattavat imeytyä verenkiertoon asti.

Nenän limakalvoja voi huuhdella nenäkannulla, vinkkaa Heini Kuoppamäki. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Jos haluaa karttaa katupölyä, silloin kannattaa esimerkiksi välttää liikkumista ongelma-alueilla pahimpaan pölyaikaan. Kodin tuuletuksenkin kanssa sopii olla maltillinen. Ilmanlaadun voi tarkistaa Ilmanlaatuportaalista (siirryt toiseen palveluun).

Tarvittaessa voi käyttää hengityssuojainta. Nenän limakalvoja voi puolestaan huuhdella nenäkannulla.

Katupölyä hengittävät kaikki ulkona liikkuvat, mutta kaikki eivät kärsi siitä.

– Tavallaan se koskee kaikkia, mutta varmasti he, joilla on jonkinlaisia sairauksia, kärsivät enemmän. Harvemmin sitä haluaa noita hiukkasia kauheasti hengitellä, sanoo yhteyskoordinaattori Heini Kuoppamäki Kanta-Hämeen Hengitys -yhdistyksestä.