Yhteinen suuri seikkailu – elokuvan keinoin tehtävä nuorisotyö juhlii Sotkamossa

Sotkamossa Kino Visiolla on meneillään juhlaviikonloppu monestakin eri syystä. Yksi syistä on se, että ammattimaisen elokuvan tekemisen prosessi otettiin paikallisen nuorisotyön välineeksi 10 vuotta sitten.

ilmiöt
Nuoria videokameran ympärillä.
Kari-Pekka Vehkaoja

Parhaillaan meneillään on juhlaviikonloppu Sotkamon elokuvateatteri Kino Vision tiloissa. Siellä nähdään useita eri elokuvia, mukaan lukien paikallisten nuorten tekemiä lyhytelokuvia. Niiden lisäksi perjantain ja lauantain välisenä yönä nähtiin useita leffateatterilevityksessä olevia tai olleita elokuvia, kuten vaikkapa Batman vs Superman: Dawn of Justice.

– Yöllä ei hirveätä tungosta ollut, toistakymmentä katsojaa pyörähti paikalla. Mutta emme odottaneetkaan suuria massoja. Tämä oli enemmänkin tempaus, aina pitää tehdä jotain hassuakin. Ja tunnelma oli mukava, kertoo Versova puu ry:n varapuheenjohtaja ja Sotkamon seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Kari-Pekka Vehkaoja.

Juhlaan on Sotkamossa paljon aihetta, sillä ammattimaisen elokuvan tekemisen prosessi otettiin paikallisen nuorisotyön välineeksi ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten. Lisäksi elokuvien tekemisen tueksi perustettiin Versova puu ry viisi vuotta sitten ja kolme vuotta takaperin yhdistys avasi Nuorten elokuvakeskus ja elokuvateatteri Kino Vision, jossakävi vuonna 2015 elokuvissa yli 13 000 henkeä.

Meidät yllätti se, kuinka vahva keino tämä on nuorisotyössä.

Kari-Pekka Vehkaoja

Nuorten ideoimia ja toteuttamia lyhytelokuvia on ammattilaisena mukana ollut tekemässä sotkamolainen elokuvantekijä ja alan yrittäjä Miika J. Norvanto.

– Kyllähän se on kaikin puolin hyvin innostavaa ja raikasta tekemistä on. Kyseessä on yhteinen suuri seikkailu, josta oikeastaan kukaan osapuoli ei tiedä mikä on määränpää ja loppu tulema.

Vahva keino nuorisotyössä

Kymmenen vuoden aikana esimerkiksi nuorten ideoimia ja toteuttamia lyhytelokuvia on valmistunut yhdeksän. Uusin niistä, Harhapolulla, saa ensiesityksensä sunnuntaina. Ensimmäinen nuorten lyhytelokuva oli Kultainen keskitie, joka näytettiin Kino Visiolla perjantaina.

– Itsekin näin tuon leffan pitkästä aikaa. Oli hauska katsoa se, vaikka kyllä 10 vuodessa näkyy tekniikan kehitys. Se ei ollut laajakuva ja moni asia oli teknisesti aika huonoa. Eikä osaaminen meidänkään osalta ollut vielä tuolloin niin hyvää, mutta itse tarina jaksoi kantaa edelleen,Vehkaoja mainitsee.

Kyllähän se on kaikin puolin hyvin innostavaa ja raikasta tekemistä on.

Miika J. Norvanto

Nuoret ovat innostuneita touhuamaan elokuvamaailman parissa. Työryhmää ei ole koskaan ollut vaikea saada kasaan ja nuoret sitoutuvat hyvin vuoden kestävään prosessiin.

– Meidät yllätti se, kuinka vahva keino tämä on nuorisotyössä, Vehkaoja kertoo.

Vehkaoja näkee, että pitkistä lyhytelokuvaprosesseista luovutaan ensi syksynä ja siirrytään vaikkapa kuukauden välein julkaistaviin tuotoksiin.

– Nyt on tehty 10 vuotta pitkiä prosesseja. Tulevaisuudessa voisi tehdä lyhyemmällä kaavalla, ehkä se vapauttaisi myös luovuutta. Ei tarvitsisi niin loppuun asti pohtia, mitä vuoden prosessissa täytyy. Aina seuraavassa kuussa voisi sitten tehdä uuden.