1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jäihin uppoajan arkkityyppi: pilkkijä, hiihtäjä vai kelkkailija?

Lämmittävä aurinko ja vesisade sulattavat järven jäätä nopeasti, etenkin virtapaikoilla. Kokenut jäällä kulkija osaa aavistaa vaaran jo jään väriä tarkkailemalla. Puolimetrinenkään jääkansi ei kanna, jos se on ehtinyt haurastua.

Kotimaan uutiset
Naskalit ovat pilkkijän turvavaruste.
Kaisu Nevasalmi / Yle

Jäihin putoaa useimmin iäkäs, kaloja narraamaan lähtenyt mies. Näin kertoo palomestari Pekka Kaartinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta. Heikoista jäistä varoitetaan usein, mutta Kaartisen mukaan osa pitkän linjan pilkkijöistä arvioi jäiden kunnon ennemminkin kalenteria kuin säätiedotusta katsoen.

Syksyllä uppoavat useimmiten verkkokalastajat ja keväiseen aikaan pilkkijät

Pekka Kaartinen

– Syksyllä uppoavat useimmiten verkkokalastajat ja näin keväiseen aikaan pilkkijät. Joillakin pilkkijöillä on väärä asenne keväisillä jäillä liikkumisen suhteen ja siinä leikitään jo hengellä, Kaartinen ihmettelee.

Kaartisen mukaan valistustyötä on tehty paljon, mutta sekään ei kaikille pilkkijöille ole mennyt läpi. Pilke silmäkulmassa Kaartinen sanoo, että täysin turvassa pilkkijät ovat vain, jos eivät mene jäille ollenkaan ja käyvät kalassa kaupan palvelutiskillä.

Vaikka jalan liikkeellä olevat pilkkijät putoavat jäihin useammin, vaarallisempi tilanne Kaartisen mukaan on jäihin meno sukset jalassa. Suksia ei saa välttämättä pois jaloista ja jäälle kiipeäminen on vaikeampaa.

Vaaran näkee väristä

55 vuotta pilkkineen, itsekin pelastustöitä tehneen kuopiolaisen Juha Saarelaisen mielestä kokenut kalastaja ei mene heikoille jäille. Hän kuitenkin myöntää, että jäillä liikkuu myös niitä ihmisiä, jotka "lähtevät seikkailemaan".

Kun jää puikkoontuu, niin se ei vain kanna

Juha Saarelainen

Kokeneena pilkkijänä Saarelainen sanoo näkevänsä jään vahvuuden väristä. Hänen mukaansa tummuva tai musta jää on vaarallista. Jään puikkoontumista kannattaa myös pitää silmällä.

– Kevätjäätä voi olla vaikka 50 senttiä, mutta kun jää puikkoontuu, niin se ei vain kanna, Saarelainen toteaa.

Pilkkimies vinkkaa, että testireikien poraaminen kairalla auttaa jään paksuuden mittaamisessa. Nyrkkisääntö on, että yksi kairan kierros vastaa yhtä senttiä.

Halpoja henkivakuutuksia on montaa sorttia

Sekä palomestari Kaartinen että Juha Saarelainen vannovat turvavälineiden nimeen.

– Kaikilla pilkkijöillä pitäisi olla vähintäänkin jäänaskalit, ja ne eivät saa olla repun pohjalla vaan kaulalla tai muuten käden ulottuvilla, paksuihin kumisaappaisiin ja lämpimään haalariin pilkkireissullaan sonnustautunut Saarelainen opastaa.

Naskalit ja kelluntapuku ovat halpoja henkivakuutuksia

Pekka Kaartinen

Myös puukko voi ajaa naskaleiden aseman. Saarelaisen pilkkirepussa kulkee mukana myös viiden metrin pituinen naru, jossa on paino mukana. Sen voi heittää tarvittaessa pelastettavalle. Kellunta- tai paukkuliivit ovat Saarelaisen suosituslistalla myös.

Kaartinen painottaa turvavälineiden tärkeyttä, koska niillä voi paitsi pelastautua, myös pelata aikaa. Pelastuspartion saapumiseen pelastettavan luo voi mennä puolikin tuntia matkoista johtuen. Myös heikolla jäällä operointi syö pelastajien aikaa.

– Naskalit ja kelluntapuku ovat halpoja henkivakuutuksia. Mitä paremmin on itse varustautunut, sitä paremmat ovat selviytymisen mahdollisuudet, Kaartinen muistuttaa.

Lue seuraavaksi