1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottorikelkkailu

Lauhat säät syövät kelkkareittejä – kelkkailukausi jatkuu vielä

Viimeaikaiset lauhat säät ohentaneet kelkkareittien lumen määrää. Maalla reitit ovat toistaiseksi hyvässä kunnossa, mutta jääalueiden kelkkaurien kunto on heikko etenkin Etelä-Lapissa.

Kelkkailukausi jatkuu Etelä-Lapissa ainakin kaksi viikkoa. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemen kaupungin moottorikelkkareittien ylläpidosta vastaavan Kari Lukkarisen mukaan kelkkailukauden kestoa on vaikea arvioida. Kelkkareittien koneellista kunnostamista jatketaan ainakin kaksi viikkoa.

– Se on päivä ja viikko kerrallaan, mitä säätietoja pystyy katsomaan ja sen pohjalta jotain ennustetta antamaan, Lukkarinen tietää.

– Ei sen tarvi muuta kun alkaa erittäin lauha jakso niin reitit alkavat syöpymään läpi sieltä täältä.

Parhaassa kunnossa reitit ovat suunnatessa Rovaniemeltä Pellon, Ranuan tai Sodankylän suuntaan.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, niin sitä paremmassa kunnossa kelkkaurat ja reitit ovat.

Varoen jäällä

Pääsiäisen jälkeiset lauhat säät ovat lisänneet jääalueilla lumenpinnan alla ja jään välissä olevaa vettä ja sula-alueet ovat suurentuneet. Jääalueille uskaltautuville Lukkarinen suosittelee pysymistä merkityillä reiteillä, jotka ovat olleet käytössä talven ja poljettuneet kovaksi.

– Jos välttämättä tarvitsee jäällä kelkkailla, niin kehotan suureen varovaisuuteen. Siellä on syytä olla aina varpaillaan, Lukkarinen toteaa vakavana.

Keskustan ulkopuolella maalla kulkevat reitit ovat toistaiseksi hyvässä kunnossa. Lukkarisen sanoin metsäalueilla ja keskustan ulkopuolisilla maareiteillä on vielä "täysi talvi", mutta kevät tekee vääjäämättä työtään.

– Nämä lauhat säät ja auringonpaiste on joiltain osin voinut sulattaa lunta, että siellä saattaa olla kivennokkia ja tällaisia. Että jos kulkee vaarojen etelärinteiden urilla, niin pikkuisen saa olla varovaisempi.

Vilkas liikenne kuluttaa

Aktiivisesti moottorikelkkailua harrastava Markku Mettänen kerää mittariin talvisin 1500-2000 kilometriä. Eniten hän kuluttaa kotiseutunsa Rovaniemen reittejä, mutta suuntaa kelkkansa ajoittain Utsjoen, Nuorgamin ja Kilpisjärven suuntaan.

Mettäsen mukaan Lapin pitkiin kelkkareitteihin mahtuu monenkuntoista reittiä. Kaupunkien, taajamien ja tunturikeskusten alueilla reitit voivat paikoitellen olla huonossa kunnossa, sillä liikennemäärät ovat suuria.

– Ja yleensä mitä kauemmaksi taajamasta mennään, niin vaikka niitä reittejä ei koneellisesti kunnostetakaan, ne ovat pääsääntöisesti melko hyvät, Mettänen tietää kokemuksesta.

Rovaniemen alueen maalla kulkevat kelkkareitit ovat Mettäsen mukaan vielä kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta lämpenevät olosuhteet tekevät reitin pehmeäksi ja paikoitellen jopa maa voi tulla näkyviin.

– Osittain alta tulee näkyviin jää, joka vaikuttaa jarrutus- sekä pysähtymismatkoihin ja ohjattavuuteen. Nyt pitää olla tarkkana kun liikutaan, voi tulla ylläreitä liukkauden takia.

Myös Mettänen suosittelee pysyttelemään poissa jääalueilta, joiden sulat laajenevat koko ajan.

– Kannattaa miettiä tarkasti, että onko sinne lähdettävä.