Rap-tulokas Gettomasa kerää kehuja – nosti esiin perheissä vaietut alkoholiongelmat

Jyväskyläläinen räppäri on noussut alkuvuoden rap-tapaukseksi uudella levyllään. Gettomasa kertoo biiseissään nuoren miehen elämästä, mutta suurinta huomiota hän on saanut henkilökohtaisella kappaleella, joka kertoo avioeroperheestä ja isän alkoholiongelmasta.

kulttuuri
Gettomasa
GettomasaVille Vedenpää / Yle

Gettomasalla on lavalla varmat otteet. Helsinkiläisessä pubissa torstaina pidetyllä keikalla hän huudattaa yleisöä ja esiintyy röyhkeän itsetietoisesti. Reilu parikymppinen räppäri on tottunut riimien heittäjä. Onhan hän freestylerapin Suomen mestari vuodelta 2012.

Varsinaisen läpimurtonsa Gettomasa on tehnyt tänä keväänä. Maaliskuussa julkaistu Chosen one -albumi on ollut kriitikoiden ylistämä. Kehuja on tullut suoraviivaisesta tyylistä, joka kunnioittaa perinteistä hip hopia.

Levyllä Gettomasa räppää nuoren miehen elämästä Jyväskylässä.

– Se on mun henkilökohtaista elämää ja arkea. Siellä puhutaan vähän muijista ja suhteista vanhempiin. Mä avaan mun omaa maailmaa, että miten mä nään tän kaiken.

Nuoren räppärin nimi on ollut kevään aikana puheenaihe musiikkipiireissä ja nyt yleisökin näyttää hänet löytäneen. Siihen Gettomasa ei osannut valmistautua.

– Mua jännitti vähän ennen levyä, että hiffaako jengi nyt tän homman. Kyllä ne sit tajus.

Gettomasa keikalla.
Yle

Kissa pöydälle

Eniten huomiota Gettomasa on saanut Pelkuri-nimisellä kappaleellaan. Yhdeksän minuuttisessa kappaleessa hän purkaa henkilokohtaisia tuntojaan siitä, minkälaista oli elää avioeroperheessä, jossa isällä on alkoholiongelma. Sanoituksissa hän sanoo asiat häpeilemättömän suoraan.

Biisi on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Monet ovat kiitelleet Gettomasan rohkeuttaa tuoda esiin monia suomalaisperheitä koskettava asia.

– Tuollaiset perheen sisällä tapahtuvat jutut ovat vaiettuja asioita. Se hävettää niin paljon kaikkia, jotka siinä ovat mukana. Itsekin tiedän sen. Ei siitä mielellään rupea puhumaan kellekään. Siitä on vaan hiljaa. Ehkä siitä pitäis puhua enemmän ja nostaa sitä kissaa pöydälle, Gettomasa tuumaa.

Jotkut ovat löytäneet kappaleesta tukea omien kokemuksiensa käsittelemiseen.

– Olen saanut sellaisia viestejä, että siitä on ollut apua. Ja se on hyvä juttu.