Syrjitty särki salonkikelpoiseksi – ehdolla vuoden elintarvikkeeksi

Korpilahtelaisen luomutilan särkisäilyke on valittu Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun finaaliin. Lasipurkkiin pakattu Järki särki pääsi viiden parhaan finaaliin lähes seitsemänkymmenen tuotteen joukosta. Vuoden elintarvike valitaan yleisöäänestyksellä toukokuussa.

Kotimaa
Järki Särki kisaa Vuoden Elintarvike -palkinnosta.
Järki Särki kisaa Vuoden Elintarvike -palkinnosta.Isto Janhunen / Yle

Marja Komppa ja Ari Seppälä ehtivät purkittaa hunajaa kolmekymmentä vuotta Komppa-Seppälän luomutilalla Korpilahdella. Viime vuonna toimelias pariskunta päätti hyödyntää aliarvostettua särkeä järkevästi.

Kaverit alkoivat mankua lisää.

Ari Seppälä

– Olemme kalastaneet pitkään kotitarpeiksi ja osaamme tehdä hyviä kalaruokia. Osaamme käyttää myös särkeä ja pikkuhiljaa, kun tehtiin tuotteita ja annettiin niitä kavereille, niin ne alkoivat mankua lisää. Sitä kautta päädyttiin jalostamaan särkiä, kertoo yrittäjä Ari Seppälä.

Luomutilalla on ehditty valmistaa tomaattiyrttisiä ja valkosipulisavuisia särkisäilykkeitä vasta muutama kuukausi ja suosio on jo nyt vankka. Maaliskuussa K-Kaupat ottivat säilykkeet valikoimiinsa ja nyt tuote kisaa vuoden suomalaisen elintarvikkeen tittelistä.

Tunnustus järvikalalle ja pientuottajille

Ari Seppälä näkee finaalipaikan tunnustuksena kotimaiselle järvikalalle, mutta myöskin pientuottajille.

– Ollaan samalla tasolla kuin atriat, saarioiset ja muut vähän isommat firmat. Mutta nyt kilpailevatkin tuotteet – ei siis se kuka on suurin ja kaunein vaan kenellä on paras uusi tuote. Meidän mielestä se on meillä, vakuuttaa Ari Seppälä.

Kalastamme paljon talvella jään alta.

Ari Seppälä

Purkitettavat särjet pyydystetään Komppa-Seppälöiden lähijärvestä, Päijänteestä. Yrittäjillä on apuna yhteistyökalastajia, mutta yrittäjät kalastavat myös itse - koska se on hauskin osa elintarvikeyrittämisessä.

– Särjet pitää kalastaa kylmästä vedestä. Käytännössä kalastamme paljon talvella jään alta katiskoista. Toinen vaihtoehto on keväällä heti jäiden lähdön jälkeen rysäkalastus, jolla tulee suurimmat kilomäärät, kertoo Ari Seppälä.

Säilykkeen särjet kalastetaan vain kylmästä vedestä talvisin ja varhain keväällä.
Säilykkeen särjet kalastetaan vain kylmästä vedestä talvisin ja varhain keväällä.Isto Janhunen / Yle

Ei enää kaatopaikoille

Särkeä on nostettu aiemmin järvien hoitokalastuksena valtavia määriä suoraan kaatopaikoille. Marja Komppa arvioi, että he ovat oikeaan aikaan liikkeellä, sillä ihmisten tietoisuus ruoan alkuperästä on kasvanut.

Hulluutta, että hyvät raaka-aineet jää hyödyntämättä.

Marja Komppa

– Esimerkiksi tonnikalan kalastamiseen liittyy paljon ympäristöongelmia ja särjellä ei niitä ole. Toisaalta on ihan hulluutta, että hyvät raaka-aineet jää hyödyntämättä, huokaa Marja Komppa ja lisää, että särkeä täällä järvistä löytyy runsaasti.

Säilykkeiden maustereseptit on kehitetty luomutilan kotikeittiössä. Ari Seppälä korostaa, että särjen arvostus nousee, kun tuntee sen ominaisuudet.

– Vieläkin kuulee, että voiko särkeä syödä. Särki on oikeaan aikaan kalastettuna ja oikein valmistettuna erittäin hyvä kala. Sillä on vielä erittäin suuri imago-ongelma, ja sen takia olemmekin päättäneet stailata syrjittyn särjen salonkikelpoiseksi, julistaa Are Seppälä.

Marja Komppa ja Ari Seppälä nostavat särkeä salonkikelpoiseksi elintarvikkeeksi.
Marja Komppa ja Ari Seppälä nostavat särkeä salonkikelpoiseksi elintarvikkeeksi.Isto Janhunen / Yle