Hyppää sisältöön

Tasapainoskoottereiden odotetaan yleistyvän katukuvassa: “Ei enää niin ihmeellinen juttu”

Tasapainoskootterit ja muut uudenlaiset sähköiset liikkumisvälineet muuttuivat vuodenvaihteessa laillisiksi kulkupeleiksi liikenteessä. Lumien sulaessa kaduilta laitteita tullaan kauppojen mukaan myymään kiihtyvällä tahdilla.

Henkilö kulkee tasapainoskootterilla.
Helsinkiläinen Tuomas “Tume” Kukkonen näyttää, kuinka tasapainoskootterilla liikutaan.

Helsinkiläinen tubettaja Tuomas “Tume” Kukkonen sai tasapainoskootterin alleen viime syksynä ensimmäisten joukossa. Vajaassa puolessa vuodessa 17-vuotias Kukkonen on ehtinyt testata kulkupeliään (siirryt toiseen palveluun) perusteellisesti.

– Tasapainoskootterilla pääsee aika lujaa. Olen pari kertaa jo kaatunutkin, kun olen kokeillut, miten kovaa laitteella oikein pääsee, hän kertoo huvittuneena.

Kukkonen on käyttänyt tasapainoskootteria monenlaisilla alustoilla aina asfaltista lumihankeen asti. Parhaiten laite kulkee Kukkosen mukaan tasaisella alustalla, mutta tarpeen vaatiessa tasapainoskootteri kiipeää jopa ylämäkeen.

– Olen vetänyt tällä jyrkkää mäkeä ylös. En tiedä onko se hyväksi laitteelle, mutta kyllä se mäen pääsi ylös, Kukkonen naurahtaa.

Käytön oppii 15 minuutissa

Tasapainoskootterin käytön alkeet oppii Kukkosen mukaan noin viidessätoista minuutissa. Kulkeminen voi olla alkuun kuitenkin hapuilevaa. Tasapainoskoottereiden käyttäjille onkin tapahtunut maailmalla paljon kaatumisesta johtuvia loukkaatumisia.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtosen mukaan kaatumisen riski on varsinkin opetteluvaiheessa suuri. Liikenneturva suosittelee laitteilla kulkevien käyttämään suojavälineitä, kuten esimerkiksi pyöräilykypärää.

– Suosittelen kypärää, koska enimmäisnopeus nousee näissä jopa 15:een kilometriin tunnissa, Valtonen sanoo.

Helsinkiläinen tubettaja Tuomas "Tume" Kukkonen on rullaillut tasapainoskootterilla jo viime syksystä. Kuva: Panu Vatanen / Yle

Tuomas Kukkosella on käynyt rullaillessa yksi “läheltä piti” -tilanne.

– Käyttäessäni tasapainoskootteria ensimmäisiä kertoja, niin rullasin aika lähellä autotietä kovaa vauhtia, kun laite lähti hallinnastani. Se meni melkein sinne autotielle ja olin vähän nolona siinä. Onneksi sain kuitenkin laudan kiinni ja mitään pahaa ei tapahtunut, Kukkonen muistelee.

Suomen laki on suopea uusia menopelejä kohtaan

Tasapainoskootterilla on vuoden vaihteen lainmuutoksen jälkeen saanut kulkea jalankulkijoiden joukossa. Rullaajaa koskevat samat säännöt kuin muita jalkakäytävällä kulkevia. Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtosen mukaan ruuhka-aika tekee kuitenkin poikkeuksen.

– Sillä ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille jalankulkijoille. Jos on esimerkiksi paljon ihmisiä liikenteessä, niin silloin pitää välttää ajamista.

Sillä ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille jalankulkijoille

Juha Valtonen, tutkimuspäällikkö, Liikenneturva

Tasapainoskoottereilla ajelu on kielletty turvallisuussyistä yleensä myös lentokentillä ja kauppakeskuksissa. Suomessa tasapainoskoottereilla ei saa esimerkiksi huristella Helsinki-Vantaan lentokentällä tai kauppakeskusissa kuten Ideaparkissa ja Itiksessä.

Suomessa tasapainoskoottereilla saa kuitenkin liikkua huomattavan monessa paikassa verrattuna vaikkapa Iso-Britanniaan, jossa kulkupelit ovat kielletty jalkakäytäviltä (siirryt toiseen palveluun). Myös USA:ssa laitteet ovat saaneet vastustusta. Esimerkiksi maan kuluttajavirasto on julistanut kaikki tasapainoskootterit vaarallisiksi (siirryt toiseen palveluun).

Suomen jalkakäytävillä tasapainoskootterit herättävät Tuomas Kukkosen mielestä lähinnä positiivista kiinnostusta.

– Syksyllä ihmiset vielä katsoivat ja ihmettelivät laitetta aika paljon. Nykyään näitä rupeaa olemaan jo aika monella, niin se ei ole enää niin ihmeellinen juttu.

Lumien sulaminen kiihdyttänyt myyntiä

Kaupoista ja maahantuojalta kerrotaan, että laitteiden myynti on keväällä kiihtynyt. Gigantin myyntipäällikkö Jani Hämäläisen mukaan tasapainoskoottereiden myynti on ollut niiden markkinoille tulemisen jälkeen koko ajan nousujohteista.

Kuva: Panu Vatanen / Yle

– Tasapainoskoottereita myydään päivittäin ja katujen sulaessa suosio kasvaa vielä entisestään. Tuleva kevät ja kesä tulevat varmasti näyttämään, miten iso ilmiö tasapainoskoottereista tulee, Hämäläinen pohtii.

Polkuhintaan tasapainoskootteria ei kuitenkaan saa ostettua: laitteiden hintahaitari on suunnilleen 300–800 euroa.

– Kyllä on pakko sanoa, että pystyn ilmankin tätä laitetta elämään, mutta se on hauska lelu ja sillä on kiva viihdyttää itseään. Ja laitteella ajaminen on tosi hauskaa, Tuomas Kukkonen myöntää.

.
.