Kun kuolemattomuus vaihtuu sairauteen – syöpä pysäyttää nuoren elämän pahimmalla hetkellä

Nuoret aikuiset ovat muihin verrattuna varsin pieni ryhmä syöpään sairastuvissa. Diagnoosi iskee nuoreen kuitenkin kovassa iässä, sanoo sen kokenut. Sylva ry nostaa nyt esiin nuoria sairastuneita.

Kotimaa
Anna-Elina Rahikainen.
Anna-Elina Rahikainen.Anna-Elina Rahikainen.

Millaista on sairastua nuorena syöpään? Aika karmaisevaa, sanoo 21-vuotiaana sairastunut Anna-Elina Rahikainen.

– Parikymppinen nuori aikuinen ajattelee varmasti, että on aika kuolematon, suunnittelee, mitä tulevassa elämässä tekee: opiskelee, saa ammatin, perustaa perheen. Kun sairastuukin vakavasti, menee elämä täysin uusiksi.

"Parikymppinen nuori aikuinen ajattelee varmasti, että on aika kuolematon. Kun sairastuukin vakavasti, menee elämä täysin uusiksi."

Anna-Elina Rahikainen

Diagnoosin saatuaan on pakko miettiä, mitä se sairastuneen omassa elämässä ihan oikeasti tarkoittaa. Toiset haluavat kuuluttaa sairaudestaan heti koko maailmalle, toiset taas yrittävät peitellä sitä.

– Sairastunut saattaa häpeillä sairastumistaan, eristäytyy ja lopettaa yhteydenpidon ystäviin, pitää peruukkia ja meikkaa paljon, ettei kukaan huomaisi, että hiukset, ripset ja kulmakarvat ovat lähteneet. Osa taas kulkee pää pystyssä ylpeänä kaljustaan, Rahikainen kuvailee.

– Syöpään sairastuminen vaikuttaa väistämättä omaan identiteettiin ja henkiseen jaksamiseen. Se voi olla nuoren elämässä ensimmäinen oikea iso kriisi. Sairastunut nuori aikuinen tarvitseekin syöpähoitojen lisäksi riittävän vahvaa psykososiaalista apua ja tukea, jotta myös mieli pääsee toipumaan, Rahikainen jatkaa.

Moni kärsii erilaisista myöhäisvaikutuksista myös terveen paperien saamisen jälkeen.

Rahikainen työskentelee nyt Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallisen yhdistyksen Sylva ry:n neuvontahoitajana. Hän tekee työtä muun muassa lisätäkseen tietoisuutta nuorista syöpäsairaista ja heidän kohtaamistaan ongelmista.