1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kierrätettävät kondomit, risteilyjä avaruuteen ja Brexit – näin maailmalla on aprillattu

Huhtikuun ensimmäisen päivän kunniaksi ympäri maailmaa on julkaistu jälleen lukuisia piloja. Päivän aikana on julkistettu uusi James Bond, itsestään ajava polkupyörä ja löydetty 16-metrisen esihistoriallisen oravan luuranko. Pilailu aprillipäivänäkin on kuitenkin vaikea laji, minkä sai huomata muun muassa Google.

Ulkomaat
Kuvakaappaus matkayhtiön sivuilta.
Risteily-yhtiö Royal Caribbean kertoi aprillipilanaan, että reilun vuosikymmenen päästä se tarjoaisi "avaruusristeilyjä". Sukkula on yhtiön mukaan jo rakenteilla.royalcaribbean.co.uk

Aprillipäivän kunniaksi internet on jälleen tulvinut erilaisia piloja ja kevyitä huijauksia. Päivä on innostanut kymmenet ja taas kymmenet yritykset julkaisemaan muun muassa tuotteisiinsa liittyviä "uutuuksia", joista osa on ollut outoja ja jotkin taas vain lähinnä iljettäviä. Hauskuuteen ovat ottaneet osaa myös monet tiedotusvälineet sekä viralliset instituutiot.

Adobe julkaisi videon (siirryt toiseen palveluun) Lightroom-kuvankäsittelyohjelman uudesta ominaisuudesta, jolla minkä tahansa kuvan saa muistuttamaan kuuluisan yhdysvaltalaisen valokuvaajan Ansel Adamsin valokuvaa.

Risteily-yhtiö Royal Caribbean kertoi (siirryt toiseen palveluun), että se alkaa tarjota avaruusristeilyjä vuodesta 2030 alkaen. Sukkulakin on yhtiön mukaan jo rakenteilla.

Mutta H&M ei ehkä sittenkään tee farkuista ja harmaista t-paidoista koostuvaa vaatemallistoa Mark Zuckerbergin kanssa (siirryt toiseen palveluun), eikä australialainen kondomivalmistaja Ansell aloita käytettyjen kondomien kierrätysohjelmaa (siirryt toiseen palveluun). Eikä Amsterdamissa sittenkään voi pyöräillä tänä keväänä itseajavilla polkupyörillä (siirryt toiseen palveluun), kuten Hollannin Google kertoi.

Googlen aprillipila meni pieleen

Googlen maailmanlaajuinen aprillipila sen sijaan epäonnistui ilmeisen pahoin. Yhtiö lisäsi Gmail-sähköpostiinsa toisen Lähetä-painikkeen, joka lisäsi viestin yhteyteen gif-animaation. Animaatiossa Itse ilkimys -animaatioelokuvasta tuttu minion-hahmo pudottaa mikrofonin, joka tarkoittaa viimeisen sanan saamista väittelyssä.

Pila meni kuitenkin pieleen, kun lukuisat ihmiset valittivat (siirryt toiseen palveluun), että he olivat painaneet nappia vahingossa ja lisänneet animaation tärkeisiin sähköposteihin, kuten työhakemuksiin. Google pahoitteli tapausta (siirryt toiseen palveluun) vielä päivän aikana ja poisti ominaisuuden.

Opiskelijat löysivät jättimäisen esihistoriallisen oravan

Myös monet tavallisesti vakavammat organisaatiot ovat osallistuneet iloitteluun. Oxfordin sanakirja ilmoitti lisäävänsä (siirryt toiseen palveluun) sanakirjaan useita sanoja, kuten Instayam, autocorreck ja Obamacar.

Yhdysvaltain armeija kertoi (siirryt toiseen palveluun), että sen tutkijat ovat kehittäneet keinon teleportata sotilaita. Yhdysvaltalainen Vanderbiltin yliopisto kertoi puolestaan (siirryt toiseen palveluun), että sen opiskelijat löysivät kampuksen alueella tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa 16-metrisen esihistoriallisen oravan luurangon.

Brittiläinen Surreyn yliopisto kertoi (siirryt toiseen palveluun), että karkausvuosista luovutaan, koska yliopiston tutkijat huomasivat planeettamme pyörimisnopeuden hidastuneen.

Saksan Britannian suurlähetystö puolestaan paljasti (siirryt toiseen palveluun), että rugbysta tulee Saksan uusi kansallinen urheilulaji.

Kuvakaappauksia.
Päivän aikana julkaistuja otsikoita.Twitter, National Geographic, Youtube, Washington Post, Yle

Venäjä lähettää kissoja restauroimaan Palmyraa – vai lähettääkö?

Myös monet tiedotusvälineet ovat julkaisseet aprillipiloja. BBC:n ohjelmia myyvä BBC Store ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että vastedes ihmiset voivat ostaa BBC:n suosikkisarjoja myös vhs-kasetilla.

Brittiläinen laajakaistaoperaattori BT kertoi uutissivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että aprillipäivä siirretään ensi vuodeksi huhtikuun toiselle päivälle, koska 1. huhtikuuta on myös Saksan liittokansleri Otto von Bismarckin syntymäpäivä ja aprillipilat vievät huomiota hänen juhlapäivältään.

Moscow Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjä lähettää Isisiltä takaisinvallattuun Palmyraan Eremitaasi-museon erikoiskouluttamia kissoja auttamaan muinaisraunioiden restauroinnissa. Lehden lähteen mukaan kissat kävivät läpi salaisen koulutuksen venäläisessä luostarissa.

Daily Mail -lehden lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Olivia Colman korvaa Daniel Craigin James Bondina seuraavassa Bond-elokuvassa.

National Geographic -lehti kertoi (siirryt toiseen palveluun), että se ei vastedes julkaise kuvia alastomista eläimistä sivuillaan.

Britanniassa aprillipilojen teema oli Brexit

Britanniassa tämän vuoden aprillipilojen teema oli selvästi Britannian mahdollinen EU-ero eli Brexit. Omat juttunsa aiheesta tekivät muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun), The Independent ja The Telegraph. Telegraphin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Englanti ei saa osallistua jalkapallon EM-kisoihin, jos se lähtee EU:sta. Independent puolestaan kertoo (siirryt toiseen palveluun), että jos Brexit toteutuu, Wales ja Skotlanti saattaisivat muodostaa oman valtionsa. Maiden välille suunnitellaan tunnelia tai siltayhteyttä Man-saaren kautta.

Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) turhautuneet professorit antavat periksi sivistymättömille yhdysvaltalaisille ja vastedes Afrikka on maa, eikä maanosa.

Kiinassa aprillipäivää ei katsottu hyvällä

Kiinassa aprillipäivää sen sijaan ei katsottu hyvällä. Xinhua-uutistoimisto julkaisi blogissaan lyhyen tiedotteen, jonka mukaan ”länsimainen aprillipäivä ei sovi kiinalaisiin perinteisiin tai sosialismin perustaviin arvoihin”.

Uutistoimisto toivoi, etteivät ihmiset uskoisi huhuihin, eivätkä aloittaisi tai levittäisi niitä.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi