Niinistö ydinturvakokouksessa: ”Hyvin pahoja ajatuksia on olemassa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on pitänyt lehdistötilaisuuden Washingtonissa järjestetyn kansainvälisen ydinturvahuippukokouksen päätteeksi.

politiikka
Sauli Niinistö
Yle

Illalla Suomen aikaa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi, että kansainvälisen ydinturvahuippukokouksen osallistujat ovat keskustelleet paljon viimeaikaisista terrori-iskuista. Kansainvälinen terrorismi on nostattanut kokouksessa eniten kysymyksiä.

– Tottakai terrorismin aalto on lisännyt huolta. Vaikka sekin on todettava, ettei ole ollut yhtään sellaista terroritekoa, jossa olisi ollut mukana ydinmateriaalia, sanoi Niinistö.

Hän pitää kuitenkin huolestuttavana tietoja, joiden mukaan Belgian terrori-iskujen aikana terroristit olisivat mahdollisesti olleet kiinnostuneita paikallisista ydinvoimaloista.

– Hyvin pahoja ajatuksia on olemassa, Niinistö totesi.

Venäjän poissaolo ei ole boikotti

Niinistö kommentoi myös Venäjän poissaoloa Washingtonin ydinturvakokouksesta. Hänen mukaansa Venäjä ilmoitti jo vuonna 2014 Haagin ydinturvakokouksen jälkeen, ettei se osallistu seuraavaan kokoukseen.

– Haagin kokous käytiin välittömästi Krimin ja Itä-Ukrainan aggressioiden jälkeisissä tunnelmissa. Venäjä ilmoitti jo silloin jäävänsä pois. Venäjän lähettiläs on kuitenkin täällä lähettyvillä ja seuraa hyvin tarkasti mitä tapahtuu. Venäjä on itsekin ilmoittanut, ettei mistään boikotista ole kysymys, Niinistö kertoi.

Yli 50 maan edustajat kokoontuivat torstaina ja perjantaina Washingtoniin keskustelemaan keinoista torjua ydinterrorismin uhkaa. Nyt järjestetty ydinturvakokous oli neljäs ja samalla viimeinen. Ensimmäinen järjestettiin Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman aloitteesta vuonna 2010.

Lähteet: Yle Uutiset