1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ydinturvakokous päättyi: "Ydinterrorismin uhka kasvaa"

Presidentti Barack Obaman isännöimä ydinturvahuippukokous on päättynyt Washingtonissa. Kokouksen osanottajat vakuuttivat taistelevansa ydinterrorismin uhkaa vastaan.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama poistuu ydinturvahuippukokouksen näyttämöltä 1.4. 2016.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama poistuu ydinturvahuippukokouksen näyttämöltä 1.4. 2016.EPA/ANDREW HARRER/POOL

Washingtonin ydinturvahuippukokouksen päätteeksi yli 50 maan edustajat vakuuttivat taistelevansa ydinaseiden ja ydinasemateriaalin leviämistä vastaan. Silti paljon on vielä tehtävää, jotta ydinasemateriaalia ei pääsisi terroristien käsiin.

"Ydinterrorismin uhka pysyy yhtenä suurimmista haasteista kansainvälisessä turvallisuudessa. Uhka kasvaa jatkuvasti", kokousvieraat totesivat julkilausumassaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama piti kokouksen päättteeksi yöllä Suomen aikaa tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi laajalti näkemyksiään maailman ydinasetilanteesta.

Obaman mielestä Venäjän presidentin Vladimir Putinin halu laajentaa armeijaansa taloudellisen kehityksen kustannuksella on hidastanut ydinaseriisuntaa. Obama itse vakuuttaa yhä haluavansa vähentää Yhdysvaltain ydinaseiden arsenaalia.

Presidentti Obama myönsi, että mahdollisilla ydinkärjillään uhitteleva Pohjois-Korea oli Obaman ja Kiinan presidentin Xi JInpingin pääpuheenaihe ydinturvakokouksen alla.

Myös Pakistanin ja Intian ydinaseet huolettavat Yhdysvaltoja. Obama pelkää maiden kulkevan ”väärään suuntaan” ydinasevarustelussaan. Jo aiemmin on arvioitu, että että Intia ja Pakistan aikovat kasvattaa ydinasevarastojaan ja kehittää ohjusjärjestelmiään.

Nyt järjestetty ydinturvakokous oli neljäs ja samalla viimeinen. Ensimmäinen järjestettiin Barack Obaman aloitteesta vuonna 2010. Ydinturvahuippukokouksia on pidetty myös Soulissa 2012 sekä Haagissa 2014.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi