Video paljastaa Isisin tuhovimman muinaisessa Palmyrassa, vain teloituspaikka pystyssä

Palmyran kärsimien tuhojen lopullisessa selvittämisessä voi mennä vielä viikkoja. Työhön päästään vasta kun kaupungin raunioihin piilotetut sadat räjähteet on raivattu.

Uutisvideot: Video paljastaa Isisin tuhovimman muinaisessa Palmyrassa
Uutisvideot: Video paljastaa Isisin tuhovimman muinaisessa Palmyrassa

Historiallisen Palmyran muinaisjäänteiden kärsimien lopullisten tuhojen kartoittamiseen menee vielä aikaa.

Syyrian armeija raivaa parhaillaan terroristijärjestö Isisin kylvämiä miinoja kaupungista. Videossa raunioiden taustalla näkyy mustaa savua, joka nousee armeijan pioneerien räjäyttämistä Isisin ansoista.

Syyrian armeija ajoi ääri-islamilaisen Isisin pois muinaisesta Palmyrasta noin viikko sitten.

Isis tuhosi järjestelmällisesti vanhoja raunioita ja muinaismuistoja vallattuaan kaupungin melkein vuosi sitten. Esimerkiksi Isisin viime elokuussa räjäyttämästä Baalin temppelistä on pystyssä enää portti. Toinen Palmyran tunnetuista nähtävyyksistä, voiton kaari, pommitettiin maan tasalle lokakuussa.

Yksi jäljellä olevista maamerkeistä on roomalainen teatteri, jota Isis käytti teloitustensa ja niistä kuvattujen videoiden näyttämönä.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Palmyran tuhot jäivät pelättyä pienemmiksi. Syyrian hallitus onkin ilmoittanut, että se pyrkii korjaamaan Palmyran tuhotut muinaisjäännökset.

Sitä ennen armeijan täytyy raivata Isisin asettamat räjähteet kaupungista.

Syyrian armeijan komentaja Munzer kertoo, että Isis piilotti miinat ja räjähteet taitavasti. Pommeja oli asetettu esimerkiksi kivien ja ruumiiden alle, puihin sekä toimistotiloihin.

Toimittajat pääsivät tutustumaan Palmyraan perjantaina. Damaskoksen koillispuolella sijaitsevan Palmyran rauniokaupungissa vieraili ennen sotaa 150 000 turistia vuosittain.