Sitoutuneita golfosakkeen omistajia kaivataan – Kenttäyhtiön vuosikustannukset satoja tuhansia euroa

Golfkenttäyhtion omistajia eli osakkaita halutaan lisää. Osalla golfyhtiöistä menee taloudellisesti hyvin, kun pelaajamäärä pysyy ennallaan tai kasvaa. Osa yhtiöistä suunnittelee yhdistymisiä tai ainakin yhteistyön laajentamista. Konkurssikaan ei ole mahdottomuus.

ilmiöt
Oulun Golfmessuilla oli mahdollista kokeilla puttaamista.
golf messut halli puttaaminenPekka Loukkola / Yle

Golfkenttiä pyörittävien golfyhtiöiden taloudellisessa tilassa on suuria eroja. Pääsääntöisesti kenttäyhtiön kustannukset maksavat osakkaat yhtiövastikkeen muodossa. Esimerkiksi oululaisella Oulun Golf Oy:llä käytännössä kaikki osakkeet on myyty. Vastikkeista saatava tulo kattaa golfyhtiön kustannukset 75-80 %:sti. Toiminnalla on jatkuvuutta.

Toimitusjohtaja Jukka Rissanen tuntee myös heikommassa taloudellisessa kunnossa olevia kenttäyhtiöitä.

– Enpä ihmettelisi, jos pääkaupunkiseudulla nähtäisiin golfyhtiön konkurssi. Toki tästä on puhuttu jo jonkin aikaa.

Enpä ihmettelisi, jos pääkaupunkiseudulla nähtäisiin golfyhtiön konkurssi.

Jukka Rissanen

– Kenttiä on rakennettu huumassa ja sitten käy köpelösti, kun osakkeita ei saada myytyä. Näin ei myöskään tule golfyhtiölle vuosittaisia vastikemaksuja, kertoo Rissanen.

Rissanen laskeskelee, että golfkentän rakentaa noin kolmella miljoonalla eurolla. Tärkeämpää on saada toiminta kannattavaksi.

– Rakentamiseen tuntuu löytyvät sijoittaja, mutta sitten unohdetaan toiminnan pyörittäminen. Siihen tarvitaan useita satoja tuhansia euroja joka vuosi. Mistä se raha kerätään? Pääsääntöisesti osakkailta vastikemaksuina, mutta myös kilpailu-, sponsori- ja vierailijoiden maksuina, kertoo Rissanen.

Osakkeen omistamisesta täytyy saada etua

Moni golfyhtiö on herännyt huomiomaan toiminnan mahdollistajat eli osakkeenomistajat. Etua osakkeenomistamisesta täytyykin olla, jotta vastikkeet maksetaan ja kenttäyhtiöt pysyvät pystyssä. Etuna osakkeenomistaja saa vaikkapa paremmin peliaikoja, on omia tapahtumia vain osakkeenomistajille jne. Sitoutunut osakkeenomistaja on kenttäyhtiölle kullan arvoinen.

Virpiniemen Golf hakee uusia pelaajia suunnatulla osakeannilla. Nykyinen osakkeenomistaja voi ostaa edullisemmalla hinnalla rajoitetun osakkeen. Pelikerrat on rajattu 25:n kertaan kesässä ja vastikekin on edullisempi. Osakas voi toki myydä osakkeen eteenpäin.

Oulussa suunnitellaan myös noin 30:n kentän yhteistyöhanketta, jossa kentän osakkeenomistaja voi vierailla poolin muilla kentillä edullisemmalla hinnalla. Mukana on kenttiä Pohjois-Suomesta, Pohjanmaalta sekä Ruotsista.

Golf kasvaa hiljalleen

Vuonna 2014 harrastajien määrä väheni ensimmäistä kertaa. Vuosi 2015 oli kotimaisen golfharrastajien jäsenmäärän suhteen paluu kasvu-uralle. Suomen Golfliitto kampanjoi viime vuonna +55-vuotialle lajia. Tämä olikin onnistunut tapa saada pelaajia mukaan.

Oulun Golf Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rissanen luottaa myös junioreiden kasvavaan määrään.

– Se, että saadaan vaahtosammuttimen kokoiset junnut mukaan, on meidän lasten vanhempien ja isovanhempien homma. Kun kipinä saadaan syttymään, on golfin tulevaisuus turvattu, päättää Rissanen.