Shiatsun uskotaan hoitavan niin hevosta kuin ihmistä

Tampereella viikonvaihteessa järjestettävillä Hevosmessuilla esitellään esimerkiksi hevosshiatsua. Kangasalainen Maarit Ahola innostui shiatsusta aiemmilla hevosmessuilla ja on kouluttanut tämän jälkeen itseään alalle. Hevosshiautsu jakaa hevosmaailmaa. Toisaalla ollaan innostuneita, mutta epäilijöitäkin löytyy.

shiatsu
Hevosshiatsua saamassa Vilinän Voitto
Yle Kai Pohjanen

Hevosshiatsu ei eroa ihmiselle tehtävästä shiatsuhoidosta muutoin kuin, että hevosnen on hoidettavna monin kerroin suurempi. Shiatsun perusteet ovat kuitenkin samat.

Alaa opiskeleva kangasalalainen Maarit Ahola kiteyttää shiatsun olevan sekä hevosille että ihmisille ikään kuin akupunktiota ilman neuloja. Neulojen sijasta shiatsussa keskitytään kehon paineluun ja venyttelyyn. Jo pitkään on tiedetty, että jos hoito tepsii ihmisiin, niin toimii se myös eläimillä kuten hevosilla.

Alan asiantuntijan mukaan shiatsu perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen ja siinä käsitellään ihmisten ja eläinten meridiaaneja eli energiakanavia. Hevosilla meridiaaneja on 12. Perinteiseen hierontaan shiatsulla on filosofinen ero ja lisäksi perinteisessä hieronnassa keskitytään painelun sijasta enemmän lihasten manipulointiin.

Maarit Ahola kertoo, että hevosen hyvinvointi shiatsukäsitellyssä näkyy selvästi. Hänen mukaansa hevonen selvästi rentoutuu hoidossa.

– Eläin alkaa haukotella ja eräällä tavalla mussuttaa. Energian päästessä virtaamaan kireydet poistuvat ja usein hevonen nähdessään shiatsuhoitajan ilhatuu ja osoittaa tarvitsevansa hoitoa. Ahola kertoo kokemuksistaan.

Hän kehuu hevosia älykkäiksi eläimiksi, jotka osaavat näyttää, mistä pitävät. Tosin hevosissa samoin kuin ihmisissä on yksilöllisiä eroja. Toiset osaavat kertoa, mikä kohta tarvitsee hoitoa ja mikä ei, mutta hevoset osaavat kyllä hyvin äkkiä ilmoittaa kipeästä kohdasta, johon hoidon aikana ei tule koskea.

– Hoitoa tehdessä seuraan hevosen eleitä ja ilmeitä, mutta jos liian kipeää kohtaa hoitaa saattaa kavio lentää. Tämä on selkeä viesti. Näpit irti tästä kohtaa, Maarit Ahola naurahtaa.

Hevosmaailmassa esiintyy Aholan mukaan jossain määrin skeptisyyttä shiatsuhoitoja kohtaan. Hoidoista voidaan olla kiinnostuneita, mutta niistä ei olla valmiita maksamaan. Eräs isäntä tosin totesi ykskantaan Aholalle, että heidän tallilleen on tulossa kyllä aivan oikea ammattilaishieroja.