1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki rakentaa vauhdilla keskuksia Kreikasta palautettaville pakolaisille

Turkin median mukaan palautuskeskukset rakennetaan turistien suosimiin Çesmen ja Dikilin kaupunkeihin Izmirin maakunnassa. EU-sopimuksen mukaan Turkin pitäisi ottaa vastaan ensimmäiset Kreikasta palautettavat pakolaiset maanantaina.

Ulkomaat
Turkkiin saapuneita afgaanipakolaisia Cesmessä, Turkissa 6. maaliskuuta.
Turkkiin saapuneita afgaanipakolaisia Cesmessä odottamassa pääsyä Chíosin saarelle Kreikkaan.Sedat Suna / EPA

Turkki on alkanut rakentaa kahta palautuskeskusta, joihin on tarkoitus viedä EU:n pakolaissopimuksen nojalla palautetut ihmiset.

Yksi keskuksista on rakenteilla Çesmen turistikeskukseen. Çesme sijaitsee Egeanmeren rannalla vastapäätä kreikkalaista Chiosin saarta.

Keskuksessa tulee olemaan teltat palautettavien rekisteröintiä ja sormenjälkien ottamista varten, mutta myös perusmukavuuksista kuten saniteettitiloista on huolehdittu. 500 neliön alueelle vedetään parhaillaan vesi- ja sähköjohtoja, kertoo Çesmen pormestari turkkilaiselle uutistoimisto Anatolille.

Toinen palautuskeskus nousee kreikkalaisen Lesboksen saaren vastarannalla olevaan Dikilin kaupunkiin. Paikallisen tv-kanavan NTV:n lähettämistä kuvista päätellen työt näyttävät olevan vielä alkutekijöissä, koska rakennuspaikka on aivan tyhjä.

Sekä Lesbokseen että Chiosiin on saapunut runsain joukoin turvapaikanhakijoita Turkista.

Çesmen ja Dikilin asukkaat eivät ole olleet ihastuneita suunnitelmiin, koska pakolaisten pelätään karkottavan turistit. Dikilissä järjestettiin lauantaina palautuskeskuksen vastainen mielenosoitus.

EU-sopimuksen mukaan Turkin pitäisi ottaa vastaan ensimmäiset Kreikasta palautettavat pakolaiset maanantaina, mutta käytännön järjestelyistä on tihkunut vain vähän tietoa.

Valtion uutistoimisto ANA:n mukaan ensimmäisessä ryhmässä olisi 750 henkeä, ja heidät vietäisiin Lesboksen saarelta Dikiliin maanantain ja keskiviikon välisenä aikana.

ANA kertoo, että EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex olisi vuokrannut kaksi turkkilaista venettä palautusta varten, ja Frontexin virkailijat saattaisivat pakolaiset Turkkiin.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi