Ikkunan kunnostajan syntilista: "Moni tekee turhaa työtä"

Vanhojen ikkunoiden yksinkertaisella kunnostamisella voi säästää niin lämmitys- kuin remonttikustannuksissakin. Kotinikkari saattaa kuitenkin tietämättään syyllistyä perusvirheisiin, jotka pahimmassa tapauksessa lahottavat koko ikkunan.

Kotimaa
Rakennuskonservaattori Kalle Virtanen opastaa kodinkunnostajia ikkunoiden huollossa.
Rakennuskonservaattori Kalle Virtanen opastaa kodinkunnostajia ikkunoiden huollossa.Kati Rantala / Yle

Kevätkelit houkuttelevat kodinkunnostuspuuhiin. Tämä näkyy myös esimerkiksi Porissa Rakennuskulttuuritalo Toivon ikkunankunnostuskurssien suosiossa. Kevään aikana järjestettävät kolme kurssia ovat täynnä innokkaita kotinikkareita.

– Ikkunan kunnostus ei ole mitään rakettitiedettä. Se vie hieman aikaa, mutta itse tehty kunnostus tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin uusien ikkunoiden vaihtaminen, toteaa rakennuskonservaattori Kalle Virtanen.

Virtasen mukaan ikkunoiden simppelillä kunnostamisella voidaan muun muassa säästää lämmityskustannuksissa, kunhan osaa välttää seuraavat sudenkuopat.

Väärät materiaalit

Vääränlainen maali voi pilata ikkunanpokat nopeasti. Lasin kiinnittämiseen käytetyn kitin korvaaminen silikonilla on myös virhe. Korjaukset ovat kyllä helppo tehdä, mutta ne tuottavat jatkossa pahoja ongelmia.

Hengittämättömät materiaalit saattavat lahottaa puuta. Ne eivät koskaan pidä kosteutta täysin poissa, eivätkä päästä sitä myöskään haihtumaan. Kun ikkunoita sitten jatkossa lähdetään huoltamaa, kasvattaa aiemmin väärin valitut materiaalit työn määrää moninkertaiseksi.

Älä tee turhaa työtä

Usein ikkunankorjaaja syyllistyy turhan työn tekemiseen. Ikkunasta ei tarvitse ottaa välttämättä kaikkea maalia ja kittiä pois. Lasia ei myöskään tarvitse huollon yhteydessä ottaa irti, jollei sille ole aivan erityistä syytä.

Peruskunnostuksessa ikkunoista tulee rapsuttaa ainoastaan sellainen maali ja kitti irti, joka on irtoamassa jo itsekseen. Tiukasti kiinni olevat materiaalit saavat jäädä paikalleen.

Älä maalaa koko pokaa

Maalausvaiheessa on tärkeää muistaa, ettei ikkunaa kannata maalata joka puolelta. Ainakin ikkunan ylä- ja alareuna kannattaa jättää maalaamatta. Näin ollen puu pääsee paremmin kuivumaan.

Halutessaan kaikki näkymättömiin jäävät sivupinnat voi jättää vaille maalikerrosta. Puuhun kertyy aina kosteutta, vaikka siinä olisi maalipinta. Pidemmän ajan kuluessa umpeen maalattu ikkuna alkaa lahoamaan.

Tiivistä oikein

Sisäpuitteet tulee tiivistää täysin, eikä niiden kautta ilman kuulu päästä kiertämään. Ulompia ikkunoita voidaan tiivistää jonkin verran, mutta ei joka sivusta.

Ilman pitää päästä kiertämään ulkopuitteissa, jotta kosteus pääsee haihtumaan.