Piskuinen Riäkkyteatteri hauskuttaa yhdellä mielensäpahoittajalla ja kolmella miniällä

Riäkkyteatterin tämän kevään urakka on Tuomas Kyrön suosittuun Miniä-kirjaan pohjautuva näytelmä. Rääkkyläläisen harrastajateatterin versiossa mielensäpahoittaja yrittää tulla toimeen kolmen miniän kanssa – tai paremminkin ehkä päinvastoin.

kulttuuri
Riäkkyteatterin Miniä-esityksen harjoituksissa Auli Partio (vas.), Minna Penttinen, Sari Hirvonen, Ilpo Jorasmaa ja Juha Alanen.
Jouki Väinämö / Yle

Yli 20 vuotta toiminut Riäkkyteatteri tarjoaa yleisölleen tänä keväänä esityksen, joka perustuu suuressa suosiossa olevan Tuomas Kyrön Miniä–kirjaan.

Mielensäpahoittaja (Ilpo Jorasmaa) on näyttämöllä yksin tuttu karvareuhka päässään, mutta miniöitä on lavalla peräti kolme kappaletta (Mammu Koskelo, Auri Partio ja Minna Penttinen).

Näytelmä sai ensi-iltansa Rääkkylän koulukeskuksen auditoriossa lauantaina 2. huhtikuuta. Esityksiä (siirryt toiseen palveluun)on jäljellä kolme Rääkkylässä ja yksi Kiteellä.

"Sopii henkeen ja hetkeen"

Mielensäpahoittajaa näyttelevä Ilpo Jorasmaa kertoo, että Kyrön tekstiä ei otettu esitettäväksi takuuvarman kansansuosion takia.

– Me käytiin aikamoinen määrä erilaisia tekstivaihtoehtoja läpi. Tämä vaan yksinkertaisesti kolahti porukalle. Sopii meidän henkeen ja tähän hetkeen.

Täällä ollaan ihan omalaatuisia mielensäpahoittajia.

Ilpo Jorasmaa

– En muista että olisi millään tavalla keskusteltu siitä, että tämä on ollut suosittu. Se antaa myös tietyllä tavalla haasteen, että meitä väkisin verrataan muihin. Ei me ajatella sitäkään. Me tehtiin ihan tämmöinen oma näkemys ja juttu. Ohjaaja on tehnyt hyvää työtä meidän kanssa, Ilpo Jorasmaa kertoo.

Verrataanko Ilpo Jorasmaata Antti Litjaan?

– Kyllähän ne on jossain jo yrittäneet sitä, mutta en minä ole Antti Litja. Täällä ollaan ihan omalaatuisia mielensäpahoittajia.

"Uraohjuksen ja hysteerikon välimalli"

Riäkkyteatteri mainostaa Miniäänsä sillä, että kyseessä on harrastajateatterin ensimmäinen 3D-esitys livenä.

Lavalla nähdäänkin kolme daamia eli kolme hyvin samannäköistä mutta luonteeltaan erilaista miniää. Esimerkiksi Minna Penttisen näyttelemä miniä on vaimoihminen, joka ei välttämättä ole aviomiehen tahi appiukonkaan unelmien täyttymys.

Sammutettaan tulipalot ja jatketaan matkaa.

Auli Partio

– Se on vähän semmonen uraohjuksen ja hysteerikon välimalli. Ehkä semmonen vaimoihminen. Suhtautuu tunneperäisesti asioihin, Penttinen luonnehtii omaa rooliaan.

Auli Partion miniä on enempi uraohjus.

– Tyyppi joka ei ihan vähästä häkelly. Hommat hoituu. Sammutettaan tulipalot ja jatketaan matkaa. Hyvin jämpti tyyppi, Partio kertoo.

Kolmiulotteisen miniän arkeen tuo appiukon lisäksi ylimääräistä huolta ja säpinää Juha Alasen esittämä Sergei.

– Hän on Moskovan miehiä. Tullut tänne suomalaiseen kulttuurimaisemaan tekemään kauppoja avoimin sydämin.

HIFKi on hjuva joukkue.

Juha Alanen

Sergeillä on HIFK:n kaulaliina kaulassa?

– Totta kai, koska HIFKi on hjuva joukkue, Juha Alanen naurahtaa.

Riäkkyteatteri toimii Keski-Karjalan kansalaisopiston yhteydessä. Noin 2 300 asukkaan kunnan pirteä ja sitkeä harrastajateatteri on tuonut reilun 20 vuoden aikana näyttämölle noin 40 erilaista tuotantoa.

Miniän on ohjannut Kirsi Koskelo. Näytelmän ovat dramatisoineet Kirsi Koskelo, Merja Larivaara ja Satu Rasila.