Hoitaja: Potilaat aiempaa huonokuntoisempia – kotiutettava silti nopeasti

Laitospaikkojen karsiminen voi vaatia sairaanhoitajilta mahdottomia. Esimerkiksi Kouvolassa erikoissairaanhoidosta jatkohoitoon tulevat potilaat olisi hoidettava kotiutuskuntoon nopeasti, vaikka potilaat ovat hyvin huonokuntoisia.

potilaat
Sairaanhoitaja pitää potilasta kädestä.
Tiina Karjalainen / Yle

Potilaat tulevat Kouvolan Marjoniemen terveyskeskuksen osastolle neljä jatkohoitoon sen jälkeen, kun pääsevät erikoissairaanhoidosta.

– Tavoite on saada heidät täältä kotiin. Jos potilasta ei pystytä kotiuttamaan, hänelle järjestetään hoiva-asumispaikka, kertoo osastonhoitaja Joanna Kontio.

Osaston työtahti kiristyi tällä viikolla, kun terveyskeskussairaalasta poistettiin kymmenen potilaspaikkaa. Lisäksi tavoitteena on kotiuttaa potilas kolmen päivän sisällä sen jälkeen, kun ilmoittaa sairaalahoidon tarpeen loppuneen.

Kontion mukaan tahdin tiivistyminen ei ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia, koska hoiva-asumiseen on avattu lisää paikkoja.

– Mutta sitä ei pysty kukaan ennustamaan, mitä kolmen tai viiden kuukauden päästä tapahtuu.

Se, pääseekö kotiin tai hoiva-asumispaikalle kolmessa päivässä, herättää paljon epäilyjä.

Joanna Kontio

Loppuvuodelle kaavaillaan lisää vähennyksiä

Hoitajat suhtautuvat tulevaisuuteen epäillen. Hyväkuntoiset potilaat voidaan kotiuttaa vuorokaudessa, mutta monia muita ei.

– Jatkohoito kestää yleensä kauemmin kuin sen kolme päivää. Siksi se, pääseekö kotiin tai hoiva-asumispaikalle kolmessa päivässä, herättää paljon epäilyjä.

Vaikeuksia pysyä tavoiteajassa aiheuttaa potilaiden huono kunto.

– Potilaat ovat huonokuntoisempia kuin ennen. On enemmän kuntoutettavia ja hoitojaksot ovat pidempiä. Täällä on siis aiempaa enemmän apua tarvitsevia.

Vuodepaikkojen vähennyksen vaikutuksia ja hoitajien kuormitusta seurataan alkukesän ja syksyn aikana. Helpotusta ei kuitenkaan välttämättä ole luvassa.

Loppuvuonna nimittäin uhkaavat uudet haasteet. On kaavailtu, että silloin Marjoniemestä katoaa 15 vuodepaikkaa lisää.

4.4. klo 10:40 tekstiä korjattu. Lisätty, että potilas on määrä kotiuttaa kolmen päivän kuluessa sen jälkeen, kun lääkäri on ilmoittanut sairaalahoidon tarpeen loppumisesta.