Suomalaiset luottavat entistä vahvemmin työpaikkojensa säilymiseen

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan useampi kuin neljä viidestä työntekijästä pitää työpaikkaansa joko erittäin tai melko turvattuna. Luottamus on vahvempaa kuin joulukuussa. Nuoret murehtivat tulevaisuuttaan eniten.

talous
Uutisvideot: Suomalaiset luottavat entistä vahvemmin työpaikkansa säilymiseen
Uutisvideot: Suomalaiset luottavat entistä vahvemmin työpaikkansa säilymiseen

Suomalaiset eivät kävele tällä hetkellä leuka rinnassa kohti uusia pettymyksiä. Ei ainakaan, mikäli uskotaan tuoretta tutkimustulosta.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan neljä viidestä suomalaisesta luottaa siihen, että töitä riittää jatkossakin.

Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tämän vahvistavat myös mielivaltaisella satunnaisotannalla Narinkkatorilla tavatut kansalaiset.

– Kyllä riitää, jos ei ole hirveät kriteerit, niin sitten ainakin riittää, sanoo helsinkiläinen Nadina Lehtonen.

Lehtosen mukaan ylimitoitettuja kriteereitä voivat olla esimerkiksi työn löytäminen omalta alalta. Lehtonen onkin itse laventanut työnhakukriteereitä, sillä hän aloittaa lähiviikkoina työskentelyn opiskelualaansa vastaamattomissa töissä.

– Ei se ollut suuri kynnys. Minulle merkitsee enemmän työilmapiiri kuin se, mitä teen työkseni, Lehtonen sanoo.

Suomalaisten luottamus työpaikkansa säilymiseen on kasvanut sitten viime joulukuun. Tuolloin työpaikkaansa pitivät joko erittäin tai melko turvattuna viisi prosenttiyksikköä vähemmän kyselyyn vastanneista.

Samaan aikaan tosin mollivoittoiset talousuutiset ovat jatkuneet, eikä irtisanomisuutisiltakaan ole voinut välttyä. Miten kohentunutta luottamusta voi selittää?

– Tulkitsisin asian niin, että tällä hetkellä töissä olevat ihmiset uskovat, että pahin on ohi. Ja mahdollisesti he ovat ihmisiä, jotka ovat selvinneet useista yt-kierroksista, sanoo tutkimusjohtaja Tuomo Turja Taloustutkimukselta.

Narinkkatorin kulmilla tutkimusjohtajan analyysi saa vahvistusta. Hämeenlinnalainen Vesa Ahola luottaa tulevaisuuteensa, sillä Aholan työnantaja tarvitsee hänen osaamistaan.

– Työpaikkani tarvitsee tietynlaisia henkilöitä ja itselläni on ansioluettelossa tietyt rivit. Olen siinä mielessä luottavainen, Ahola sanoo.

Eniten osaamiseensa ja työpaikkansa säilymiseen luottavat toimihenkilöt ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät henkilöt. Sen sijaan vähiten luottamusta on työtekijöiden joukossa.

Nuoret pelkäävät eniten

Vasta työelämään tulleet nuoret pelkäävät eniten työpaikkansa puolesta. Kun esimerkiksi 35-49-vuotiaista 14 prosenttia pelkää tai on ajoittain epävarma työpaikastaan, 25-34-vuotiaissa luku on 19 prosenttia.

Tilastografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Turja selittää lukua työelämän logiikalla.

– Kyse on yksinkertaisesti siitä, että heillä on opinnot juuri takanaan. He ovat vasta siirtymässä työelämään ja se aiheuttaa epävarmuutta työpaikastaan.

Nuoret pelkäävätkin, että viimeisenä työpaikkaan tulleet saavat lähteä ensimmäisenä. Jo eläköityneet pedersöreläinen Hilkka Nygård ja porvoolainen Aune Kaarinen ymmärtävät nuorten huolen.

– Omat lapseni ovat juuri siinä iässä ja kyllä se huoli on todella suuri. On perhettä, joten työ on tosi tärkeä näille ihmisille, Nygård sanoo.

– Ennen oli paremmat ajat, kun olin itse työelämässä. Silloin sain olla virassani 34 vuotta ja oli paljon mahdollisuuksia hakea töitä, kun valmistui. Mutta nyt omista nuorista huomaa, että ajat ovat muuttuneet, Nygård sanoo.

Taloustutkimus teki kyselyn Ylen pyynnöstä. Haastattelut tehtiin 11.–30.3.2016 välisenä aikana. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 2007 henkilöä, joista on tällä hetkellä työssä 1076. Tutkimuksen virhemarginaali on suuntaansa 2,5 prosenttiyksikköä.