1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiakirjat: Nordea perustanut asiakkailleen veroparatiisiyhtiöitä – johtajina bulvaaneja

Muun muassa Ylen haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan finanssikonserni Nordea on perustanut asiakkailleen lukuisia veroparatiisiyhtiöitä, joiden johtajina toimii bulvaaneja.

Kotimaan uutiset
Kolikoita Nordean logolla varustetussa säästöpossussa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Veroparatiiseja koskeva jättimäinen tietovuoto ulottuu myös Pohjoismaihin.

Muun muassa Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan finanssikonserni Nordea on toiminut aktiivisesti huonomaineisissa veroparatiiseissa kuten Panamassa ja Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on vuosien 2004–2014 aikana perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.

Ylen MOT:n tutkiman aineiston ja sen hallussa olevien sähköpostien mukaan Nordea on aktiivisesti perustanut yhtiöitä asiakkailleen. Nordea kuitenkin korostaa, että se on hallinnoinut yrityksiä, mutta yrityksiä ovat perustaneet asiakkaat.

Tiedot ovat osa mittavaa veroparatiiseja koskevaa tietovuotoa. Panamalaisesta veroparatiisipalveluja tarjoavasta Mossack Fonseca -asianajotoimistosta vuodetut miljoonat asiakirjat sai ensimmäisenä haltuunsa saksalaislehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun).

Asiakirjoja ovat tutkineet sadat toimittajat 80 tiedotusvälineestä. Suomesta mukana ovat Ylen MOT ja Spotlight.

Ruotsin finanssivalvonta: Riski kasvaa veroparatiisiyhtiöissä

Asiakirjoista ilmenee, että Nordean asiakkailleen perustamilla veroparatiisiyhtiöillä on johtajina bulvaaneja. Johtajat ovat usein Mossack Fonsecan rivityöntekijöitä ja oikeiden omistajien eli Nordean asiakkaiden nimet eivät ole näkyneet julkisissa rekistereissä. Myös nimettömiä haltijaosakkeita käytettäessä oikeiden omistajien nimet ovat pysyneet piilossa.

Haluamme auttaa asiakkaitamme maksamaan veronsa

Thorben Sanders

Salaisten asiakirjojen perusteella oikeisiin omistajiin kuuluu varakkaita yksityishenkilöitä Baltiasta ja Pohjoismaista mukaan lukien Suomesta.

Veroparatiisiyhtiön perustaminen tai omistaminen ei ole laitonta. Tapaus voi sen sijaan muuttua laittomaksi veronkierroksi, jos yhtiön saamista tuloista tai varallisuudesta ei kerrota omistajan kotimaan veroviranomaisille.

MOT:n haastatteleman Nordean Luxemburgin toimitusjohtajan ja Nordea Private Bankin johtajan Thorben Sandersin mukaan ennen vuotta 2009 Nordea ei tarkistanut, käyttivätkö asiakkaat pankkia veronkiertoon. Vuoden 2009 lopussa pankki linjasi, ettei se hyväksy, että sitä käytettäisiin tällaiseen toimintaan.

– Haluamme auttaa asiakkaitamme maksamaan veronsa, hän sanoo.

Ruotsin finanssivalvonta on huomauttanut, että tietyissä tapauksissa pankkien voi olla hankalaa erottaa laillinen verosuunnittelu laittomasta veronkierrosta ja riski rahanpesuun kasvaa esimerkiksi juuri veroparatiisiyhtiöissä.

Ruotsin finanssivalvonnan mukaan Nordealla on ollut ”merkittäviä puutteita” rahanpesun valvonnassa.

Ylen MOT ja Spotlight kertovat koko tietovuodon tärkeimmät paljastukset neljässä tv-ohjelmassa ja verkossa. MOT:n ensimmäinen osa nähdään TV1:ssä maanantaina 4.4. kello 20.

Lue seuraavaksi