Hyppää sisältöön

Vuodetuista veroparatiisiasiakirjoista löytyy yhteys Putiniin

Asiakirjojen mukaan useat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvat henkilöt ovat käyttäneet hyväkseen veroparatiiseja. Vuodetuista asiakirjoista löytyvät myös liikemiesten Boris ja Arkadi Rotenbergin sekä jääkiekkojoukkue Jokereiden osaomistaja Gennadi Timtšenkon nimet. Jättimäistä tietovuotoa ovat olleet selvittämässä muun muassa Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Sergei Karpukhin / EPA

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä.

Vuodettu aineisto todistaa, että veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet muiden muassa 12 valtion päämiestä, sekä Vladimir Putinin lähipiiri. Miljoonien asiakirjojen aineistoa on tutkinut sata tiedotusvälinettä eri puolilta maailmaa, Suomesta mukana ovat Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Süddeutsche Zeitungin tutkivan ryhmän esimies Bastian Obermayerin mukaan aineiston tärkein anti koskee nimenomaan Putinia, kertoo Ylen MOT-ohjelma sivuillaan.

Varoja ja omistuksia on järjestelty Putinin lähipiirissä hyvin monimutkaisesti ja The Guardian -lehden tutkiva toimittaja Luke Harding sanoo muun muassa, että Putinin käyttämässä pankissa työskentelevä ryhmä on ohjannut veroparatiiseihin kahden vuoden aikana yli miljardi dollaria.

Asiakirjoista paljastuu esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla olevan Bank Rossian epäillään johtaneen mahdollista miljardien dollareiden rahanpesurinkiä, johon liittyvät myös useat presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvat henkilöt.

Jokereiden omistajan nimi löytyy vuodetuista asiakirjoista

Vuodetusta aineistosta löytyvät myös muun muassa Putinin lähipiiriin kuuluvien liikemiesveljesten Boris ja Arkadi Rotenbergin nimet.

MOT:n mukaan Arkadi Rotenbergin hallitsemasta yrityksestä on asiakirjojen mukaan siirretty 200 miljoonaa dollaria Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityyn yritykseen lainana, jolle ei oltu määritelty takaisinmaksupäivää.

Veljekset ovat Långvik Capital -sijoitusyhtiön entisiä omistajia. Yhtiö omisti Långvikin kongressikeskuksen Kirkkonumella sekä osan Hartwall Areenasta ja jääkiekkojoukkue Jokereista.

EU:n ja Yhdysvaltain Venäjän-vastaisten pakotteiden takia Rotenbergit siirsivät omistuksensa Boriksen pojan Roman Rotenbergin haltuun, joka myöhemmin joutui myös luopumaan kylpyläomistuksestaan pakotteiden vuoksi.

Myös venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko löytyy MOT:n mukaan vuodetuista asiakirjoista. Hänellä on aineiston mukaan ollut vaikutusvaltaa useisiin yhtiöihin, joiden kotipaikka on Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Timtšenko on yksi helsinkiläisen Hartwall Areenan ja jääkiekkojoukkue Jokereiden omistajista ja on järjestellyt näitä omistuksiaan Roman Rotenbergin kanssa.

Putin-kytköksistä ja muista vuodetusta aineistosta selviävistä asioista voi lukea lisää MOT-ohjelman sivuilta sekä Spotlight-ohjelman sivuilta.

.
.