Putinin ystäviä, Islannin pääministeri, Porošenko, Messi, Fifa-johtajia – historiallinen tietovuoto veroparatiiseista kertoo eliitin rahavirroista

Maailman suurin tietovuoto iskee useisiin poliitikkoihin, urheilutähtiin ja liikemiehiin. Islannissa vaaditaan jo pääministerin eroa, Venäjällä vähätellään vuodettujen tietojen merkitystä. Veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet useat tunnetut valtion päämiehet – listalla on 140 poliitikkoa yli 50 maasta.

urheilu
Vlamidir Putin
Suuri tietovuoto Panaman veroparatiisista paljastaa Vlamidir Putinin lähipiirin erikoiset rahansiirrot.Stefano Porta / EPA

Historiallisen suuri tietovuoto veroparatiisista paljastaa kuinka poliittiset vallankäyttäjät, talouselämän vaikuttajat ja viihdetähdet ovat hyödyntäneet veroparatiiseja.

Tietovuotoa koskevassa aineistossa on tietoja kahdestatoista nykyisestä ja entisestä valtionpäämiehestä sekä 128 muusta poliitikosta tai korkean tason virkamiehestä.

Vuodetut dokumentit paljastavat muun muassa Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin salaisen veroparatiisiyhtiön Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Asiakirjoista käy ilmi Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirin osallistuneen miljardin dollarin arvoisiin rahansiirtoihin. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan rahansiirrot viittaavat rahanpesuun.

Asiakirjoista käy ilmi myös yhtiöitä, jotka linkittyvät Ukrainan presidentin Petro Porošenkon ja Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteerin Xi Jingpingin perheisiin.

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä. Aineistosta noin puolet on sähköposteja, lisäksi mukana on yritysten asiakirjoja, pankkitietoja, viranomaislausuntoja, tuomioita ja passikopioita.

Yle on ainoa suomalainen media, joka on päässyt tutustumaan aineistoon. Useat mediat eri puolilla maailmaa julkaisivat sunnuntai-iltana samanaikaisesti uutisia aiheesta.

Putinin "parhaan ystävän" oudot rahavirrat

Tietovuoto iskee myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Suoraan presidenttiä koskevia tietoja aineistoissa ei kuitenkaan ole.

Kansainvälisissä talousmedioissa (siirryt toiseen palveluun) sekä esimerkiksi venäläisissä Kremliin kriittisesti suhtautuvissa lehdissä on esitetty väitteitä, että Putin olisi haalinut itselleen jopa kymmenien miljardien eurojen omaisuuden. Mitään todisteita väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole esitetty.

Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo jutussaan kahden miljardin dollarin rahavirrasta, joka kulki Panaman, Venäjän, Sveitsin ja Kyproksen kautta.

Guardianin mukaan rahat liittyvät erityisesti venäläiseen sellistiin nimeltä Sergei Roldugin. Lehden mukaan Roldugin on "Putinin paras ystävä". Hän on myös Putinin tyttären kummi.

Vuodettujen tiedostojen mukaan Roldungin omistaa esimerkiksi 12,5 prosentin osuuden Venäjän suurimmasta tv-mainostoimistosta Video Internationalista. Hän omistaa myös vähän yli kolmen prosentin osuuden suuresta venäläisestä Rossija-pankista.

Pankin omistajiin kuuluu yhtiöittensä välityksellä niin ikään venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtšenko.

Guardianin mukaan veroparatiisiyhtiöissä liikkuvat rahat olivat peräisin pääosin Rossija-pankista. Lehti kertoo, että pankki on lainannut suuria summia Putinin lähipiiriin kuuluville ihmisille ilman takuita ja alhaisella yhden prosentin korolla.

Rahasiirtoihin liittyi myös konsulttipalveluiden myyntiä miljoonilla euroilla sekä esimerkiksi osakakauppoja, jotka lehden mukaan vaikuttavat tekaistuilta.

Mossack Fonseca -asianajotoimiston tietovuoto on paljastanut suuren määrän veroparatiisijärjestelyitä.
Vuodetut tiedot veroparatiisiyhtiöistä on peräisin panamalaisesta lakitoimistosta Mossack Fonsecasta.Ghadi Boustani / Yle

Miljardilainat pöytälaatikkoyhtiölle

Vuodetuista asiakirjoista selviää, että Rossija-pankki siirsi Brittiläisille Neitsytsaarille perustetun pöytälaatikkoyhtiön Sandalwoodin tilille vähintään miljardi dollaria. Guardianin mukaan Rossija-pankin pääomistajalla Juri Kovaltšukilla oli merkittävä rooli varojen siirrossa. Yhdysvallat on kutsunut Kovaltšukia Putinin "henkilökohtaiseksi pankkiiriksi".

Pääosa rahoista oli lainoja, jotka Rossija-pankin Kyproksen tytätyhtiö myönsi veroparatiisiyhtiölle.

Lokakuussa 2012 Sandalwoodin toiminta lopettiin ja sen rahat siirrettiin toiseen neitsytsaarelaiseen yhtiöön eli Ove Financial Corpiin. Guardianin mukaan tähän yhtiöön kytkeytyi myös Putinin entinen lehdistöpäällikkö Mihail Lesin.

Lesin osti vuonna (siirryt toiseen palveluun) 2006 Turun saaristosta kahden miljoonan euron arvoisen kartanon. Kauppa toteutettiin neitsytsaarelaisen yhtiön kautta. Lesin kuoli viime marraskuussa. Hänen kuolinsyykseen kerrottiin maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun) "voimakkaasta iskusta seuranneet pään alueen vammat".

Venäjän vallattua Krimin Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettivat talouspakotteita venäläisiä yhtiöitä ja yksityishenkilöitä kohtaan. Myös Juri Kovaltšuk joutui pakotteiden kohteeksi.

Kremlistä ei haluttu kommentoida kansainvälisen toimittajajärjestön kysymyksiin. Kremlin edustaja sanoi vain (siirryt toiseen palveluun) väitteiden olevan "hyökkäys" ja "valheita".

Tästä linkistä voi tutustua tietoihin venäläis-suomalaisten Gennadi Timtšenkon sekä Rotenbergien suvun veroparatiisiyhtiöistä.

Islannin pääministeri myrskyn keskellä

Pohjoismaisittain tietovuoto iskee erityisesti Islantiin. Maan pääministerillä Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla on ollut yhdessä vaimonsa kanssa Brittiläisillä Neitsytsaarilla yritys nimeltään Wintris.

Asian paljastuttua maassa vaaditaan nyt pääministerin eroa. Oppositio valmistelee epäluottamuslausäänestystä ja tänään maanantaina on odotettavissa mielenosoitus häntä vastaan.

Islanti harjoitti hyvin hyökkäävää talouspolitiikkaa ennen vuonna 2008 alkanutta kansainvälistä talousromahdusta. Islantilaiset sijoittajat omistivat muun muassa viidenneksen Finnairista.

Talouspoliittisiin manöövereihin otti osaa myös Islannin nykyinen pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson. Vuonna 2007 hän yhdessä tulevan vaimonsa Anna Sigurlaug Pålsdottirin kanssa osti yhtiön Brittiläisiltä Neitsytsaarilta.

Lue tästä linkistä pitempi versio Islannin pääministerin veroparatiisiyhtiöstä ja sen taustoista.

Messi ja Fifa-johtajat

FC Barcelonan ja Argentiinan maajoukkueen tähtipelaaja Lionel "Leo" Messi ja hänen isänsä omistavat myös yhtiön Panamassa, vuodetut tiedostot kertovat. (siirryt toiseen palveluun)

Kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n mukaan Messeillä on Panamassa yhtiö nimeltä Mega Star Enterprises. Yhtiön toiminnasta tai rahaliikenteestä ei ole toistaiseksi julkistettu tarkempaa tietoa. Yhtiön perustaminen tai omistaminen veroparatiisissa on täysin laillista.

Messiä ja hänen isäänsä epäillään (siirryt toiseen palveluun) veronkierrosta hänen asuinmaassaan Espanjassa. Kummatkin ovat kiistäneet kaikki syytökset.

ICIJ:n mukaan vuodetuissa dokumenteissa on tietoja myös Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan johtajista. Toimittajajärjestön mukaan Fifan eettisen komitean jänenen Juan Pedro Damianin asianajotoimistolla oli yhteisiä liiketoimia kolmen Fifan korruptioskandaalin takia syytetyiksi joutuneen henkilön kanssa. Tästä linkistä voi tutustua Ylen laajaan selvitykseen Fifa-skandaalista.

Yhteiset liikekumppanit olivat Fifan varapuheenjohtaja Eugenio Figueredo sekä Hugo ja Maria Jinkis. Hugo ja Maria Jinkisiä on syytetty lahjusten (siirryt toiseen palveluun) maksamisesta, jotta he saisivat tv-oikeuksia Latinalaisen Amerikan jalkapallotapahtumiin.

Messille Kultainen pallo
Lionel Messi valittiin tammikuussa maailman parhaimmaksi jalkapalloilijaksi. Messiä syytetään Espanjassa veronkierrosta. Tietovuoto paljastaa, että Messillä ja hänen isällään on yhtiö myös Panamassa.Lehtikuva

Valtionpäämiehiä ja poliitikkoja

Vuoto sisältää aineistoa myös kahden valtionpäämiehen eli Ukrainen presidentin Petro Porošenkon sekä Kiinan kommunistisen puolueen puheenjohtajan Xi Jingpingin lähipiiristä.

ICIJ:n mukaan tiedot koskevat kummankin "perhettä". Yksityiskohtia yhtiöistä, niiden omistajista tai rahavirroista ei ole vielä julkistettu. Kummatkin johtajat ovat julkisesti kampanjoineet korruptiota vastaan.

Aineisto sisältää tietoja myös Pakistanin pääministeristä Nawaz Sharifista, Egyptin entisestä presidentista Hosni Mubarakista, useista brittipoliitikoista, kymmenistä pakotelistalla olevista henkilöistä ja monista muista vaikuttajista.

Tietovuodoissa oli uutta tietoa myös Britannian pääministerin David Cameronin edesmenneen isän veroparatiisiyhtiöistä. Pääministeri Cameron isännöi toukokuussa kansainvälistä kokousta, jossa puidaan veroparatiiseja. Cameron on luvannut suitsia verokeitaiden toimintaa.

Monet maailman tärkeimmistä veroparatiiseista, kuten Caymansaaret, Britannian Neitsytsaaret, Guersney ja Jersey, ovat joko Britannian erillisalueita tai Britannian merentakaisia alueita.