Puolalaiset protestoivat aborttilain tiukentamista vastaan

Puolan aborttilaki on nykyisellään Euroopan ankarimpia, mutta johtavat poliitikot haluavat tiukentaa sitä entisestään.

Ulkomaat
Mielenosoittajat heiluttivat henkareita symboliksi paluusta vanhakantaiseen raskaudenkeskeytykseen
Mielenosoittajat heiluttivat henkareita symboliksi paluusta vanhakantaiseen raskaudenkeskeytykseenJAKUB KAMINSKI / EPA

Tuhannet puolalaiset ottivat osaa mielenosoituksiin eri puolilla Puolaa sunnuntaina vastustaakseen aborttilain mahdollista tiukennusta. Raskauden keskeytystä koskeva laki on jo nykyisellään yksi Euroopan rajoittavimmista – abortti on sallittu vain poikkeustapauksissa.

Puolan konservatiivihallitus haluaa tiukentaa maan aborttilakia. Nykyisen, vuonna 1993 säädetyn lain mukaan abortti sallitaan, jos raskaus uhkaa naisen terveyttä. Raskaus voidaan keskeyttää myös siinä tapauksessa, että raskaus johtuu insestistä tai raiskauksesta tai sikiö on vahingoittunut.

Pääministeri Beata Szydlo sekä suurimman Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczyński ajavat molemmat lain tiukentamista. Puolassa hyvin vaikutusvaltainen roomalaiskatolinen kirkko julisti vasta kampanjan abortin kieltämiseksi.

Mielenosoittajien mukaan abortin totaalikielto voisi johtaa naisten kuolemiin tai siihen, että aborttia lähdettäisiin hakemaan ulkomailta. Varsovassa mielenosoittajat heiluttivat metallisia vaateripustimia symboliksi vanhakantaisille maanalaisille aborteille.

Lähteet: AP, Reuters