Hyppää sisältöön

Pakolaisten vastarinta ja henkilöstöpula huolettavat Kreikkaa Turkin palautuksissa

Turvapaikkaa anomattomia ja kielteisen päätöksen saaneita siirtolaisia ryhdytään käännyttää maanantaina Chiosin ja Lesboksen saarilta Turkkiin. Sadat pakolaiset ilmaisivat Lesboksella sunnuntaina halukkuutensa anoa Kreikasta turvapaikkaa ja saada lisäaikaa maassa oleskelulle. Olot maan pakolaisleireillä ja rekisteröintipisteissä ovat vaikeutuneet.

Siirtolaiset kävelivät Chiosin kaupungin kadulla 1. huhtikuuta, jolloin noin 500 pakolaista murtautui järjestelykeskuksen piikkilanka-aidasta läpi. Kuva: EPA

Jos kaikki sujuu EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen mukaisesti, Chioksen ja Lesboksen saarilta käännytetään tänään maanantaina laivoilla ensimmäinen noin 500 siirtolaisen ryhmä vastapäiseen Dikilin kaupunkiin Turkissa.

Palautettavat eivät ole anoneet turvapaikkaa Kreikasta. EU-sopimuksen voimaan astumisen jälkeen 20. maaliskuuta Kreikkaan on rekisteröity lähes 6 000 tulijaa.

Hallitusta huolettaakin eniten uupuneiden pakolaisten leireillä ja turvapaikanhakijoiden pystyttämillä tiesuluilla vallitseva räjähdysaltis tunnelma.

Rekisteröintikeskukset täynnä Lesboksella ja Chioksella

Viikonloppuna tulijoita Egeanmeren saarille oli reilut viisisataa päivässä. Monilla on perheenjäseniä jo muualla Kreikassa, mikä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan vaikeuttaa palautuksia.

Siirtolaisia tukevat aktivistit ja vapaaehtoiset osoittivat mieltään Morian pakolaisleirin ulkopuolella Lesboksen saarella 24. maaliskuuta. Protestin ajatuksena oli tulijoiden säilömisen olevan Geneven sopimuksen vastaista. Kuva: Stratis Balaskas / EPA

Lesboksen ja Chioksen rekisteröintitilat ovat myös ylikuormitetut. Järjestelykeskuksista on tullut uuden sopimuksen myötä suljettuja tiloja, ja eri kansallisuuksien välinen kahakointi on lisääntynyt.

Chioksella sadat pakolaiset puskivat perjantaina hot spotin piikkilanka-aidasta ulos. Osa pakolaisista on yhä leiriytyneenä saaren satamaan toivoen pääsyä Pireukseen.

Palautusten yhteydessä pelätään yhteenottoja

Pakolaiset ovat protestoineet palautusmenettelyä ja rajojen kiinni pysymistä vastaan myös rauhaisasti. Pahvinpaloihin on kirjoitettu ”No Turkey!”

Vastarintaankin varaudutaan. Jokaista palautettavaa henkilöä on laivoilla saattamassa yksi poliisi. Tehtävästä vastaa Euroopan unionin rajaturvallisuusvirasto Frontex.

Mutta pystytäänkö epätoivoisten siirtolaisten reaktioita lopulta ennaltaehkäisemään? Pakolaiset ovat viime päivinä muun muassa uhanneet hypätä mereen, mikäli palautuspakko koittaa.

Kreikka ei nimeä Turkkia turvalliseksi

Turkkiin palautetaan jatkossa ne, jotka eivät ano turvapaikkaa tai joiden anomus hylätään kielteisestä päätöksestä tehdyn valitusprosessin jälkeen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mielestä pakolaisia ei  pitäisi palauttaa Turkkiin, ennen kuin EU saa Turkilta vakuudet siitä, että maa suojelee pakolaisia eikä polje ihmisoikeuksia.

Kreikan hallitus ei aio nimetä Turkkia virallisesti turvalliseksi maaksi. Maahanmuuttoministeri Giannis Mouzalas kuitenkin muistutti aiemmin viime viikolla, että viimeiseltä viideltä vuodelta ei ole toteen osoitettuja oikeustapauksia pakolaisten kaltoinkohtelusta Turkissa.

Mouzalasin mukaan Kreikkaa kritisoidaan nyt siitä, että maa vain yrittää noudattaa parhain mahdollisin tavoin EU:n ja Turkin solmimaa sopimusta.

Lapsipakolaisista 10 prosenttia ilman huoltajaa

Palautussopimuksen mukaan yksin matkustavia lapsia säilytetään vastaanottopisteissä turvapaikan hakemisen ajan. Ennen heidät siirrettiin rekisteröinnin jälkeen tukikeskuksiin.

Mereltä pelastetut afganistanilaispakolaiset odottivat Lesboksen saarelle pääsyä 10. maaliskuuta. Kuva: Kay Nietfeld / EPA

Kreikan hallitukselle ja YK:n lastenjärjestölle Unicefille tärkein prioriteetti on yksin matkustavien lasten tunnistaminen. Pelkästään tammi-maaliskuussa Lesbokselle tuli 537 lasta ilman huoltajaa.

Kreikassa jo oleskelevien 19 000 lapsipakolaisen humanitaariseen kriisiin Turkki-sopimus ei pureudu. Lapsista kymmenen prosenttia on yksin matkustavia.

Turvapaikka-anomusten jättäminen jo nyt hankalaa

Tärkeää palautusten onnistumiselle on, kuinka nopeasti Kreikka saa EU:lta henkilöstö- ja asiantuntija-apua turvapaikkamenettelyyn. Euroopan unioni on luvannut 2 500 henkilöä 1 500 kreikkalaisen kollegan tueksi.

Kreikan parlamentti hyväksyi perjantaina lakimuutoksen, joka mahdollistaa palautukset. Turvapaikka-anomukset on kyettävä käsittelemään pikaisesti ja samalla yksilöllisesti.

YK:n pakolaisjärjestön Kreikan osasto ilmoitti, ettei maalla ole vielä valmiuksia käsitellä hakemuksia kunnolla.

Järjestelmän kapasiteetti on koetuksella, kun turvapaikka-anomuksia on tullut satoja päivässä ja virkailijoita on vähän. Hakemuksia voidaan rekisteröidä vain joinain vuorokauden aikoina tiettyyn määrään asti. Hakijat eivät pääse aina Skype-yhteydelläkään läpi.

Lesboksella arviolta jopa 2 000 pakolaista ilmoitti viikonloppuna haluavansa anoa maasta turvapaikkaa välttääkseen joutumisen palautuslaivaan. Näin he varmistavat vähintään kuukauden lisäajan Kreikassa.