1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

EU:n ja Turkin pakolaissopimus käytäntöön: Ensimmäinen laiva lähti Lesbokselta – video

Uutistoimisto AFP:n mukaan Lesboksen satamasta lähtee maanantaina kaksi ja Chioksen satamasta yksi alus kohti Turkkia.

turvapaikanhakijat
Uutisvideot: EU aloitti turvapaikanhakijoiden palautukset Turkkiin
Uutisvideot: EU aloitti turvapaikanhakijoiden palautukset Turkkiin

Ensimmäinen ryhmä EU-sopimuksen mukaisesti Turkkiin palautettavia pakolaisia on lähtenyt Lesboksen saarelta Kreikasta.

Paikalla olevien AFP:n toimittajien mukaan Lesboksen ja Chioksen satamiin saapui maanantaiaamulla busseja, joissa on satoja pakolaisia.

Lesbokselta lähtee tänään kaksi ja Chiokselta yksi alus kohti Turkkia, kertoo AFP. Palautettavia ihmisiä saattavat EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin virkailijat.

Lesboksella miehistön nähtiin lastaavan tarvikkeita palautuksissa käytettävään pieneen lauttaan ja katamaraaniin.

Tiedot palauttavien määrästä ovat vaihdelleet.

Turkin sisäministeri Efkan Ala on sanonut, että maa on valmis ottamaan vastaan 500 hengen ryhmän maanantaina, ja Kreikka on antanut heille 400 nimen listan.

Turkin valtion uutistoimisto ANA puolestaan uutisoi, että noin 250 siirtolaista lähetettäisiin takaisin Turkkiin päivittäin maanantain ja keskiviikon välisenä aika. Palautettavat olisivat Bangladeshin, Pakistanin, Sri Lankan ja Afrikan valtioiden kansalaisia.

Lähde Lesboksen poliisissa kertoo AFP:lle, että se on saanut runsaasti viime hetken turvapaikkahakemuksia saarella olevilta 3 300 pakolaiselta.

Hakemuksen jättämisellä he varmistavat vähintään kuukauden lisäajan Kreikassa. Turkkiin palautetaan jatkossa ne siirtolaiset, jotka eivät ano turvapaikkaa tai joiden anomus hylätään kielteisestä päätöksestä tehdyn valitusprosessin jälkeen.

Kreikan viranomaiset ovat huolestuneita turvan hakijoiden mahdollisesta vastarinnasta. Uupuneiden pakolaisten leireillä ja turvapaikanhakijoiden pystyttämillä tiesuluilla vallitsee tällä hetkellä räjähdysaltis tunnelma.

Siirtolaiset ovat viikonloppuna protestoineet palautuksia vastaan muun muassa Chioksen saarella ja Pohjois-Kreikassa sijaitsevassa Idomenin pakolaisleirillä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi