Veronkiertoskandaalin keskiössä oleva lakitoimisto: Tietovuoto on rikos ja hyökkäys Panamaa kohtaan

Veroparatiisiyhtiöihin erikoistuneen lakitoimiston johtaja Ramon Fonseca toimi vielä viime kuussa Panaman presidentin Juan Carlos Varelan neuvonantajana.

Ulkomaat
Toimittajia panamalaisen Mossack Fonseca -asianajotoimiston edustalla.
Toimittajat metsästävät lausuntoa panamalaiselta Mossack Fonseca -asianajotoimistolta.Ghadi Boustani / Yle

Laajamittaisen veronkierron paljastaneen tietovuodon keskiössä oleva panamalainen lakitoimisto kiistää tehneensä mitään laitonta.

Veroparatiisipalveluja tarjoavan Mossack Fonsecan johtaja Ramon Fonseca kutsuu tietovuotoa rikokseksi ja hyökkäykseksi Panamaa kohtaan.

– Tietyt maat ei pidä siitä, että me olemme hyviä houkuttelemaan yrityksiä maahamme.

Fonseca sanoo, että yhtiö on joutunut "yksityisyyden vastaisen kansainvälisen kampanjan" uhriksi.

– Tämä uhkaa perustavanlaatuista ihmisoikeutta, yksityisyydensuojaa, jota horjutetaan yhä enemmän nykymaailmassa. Jokaisella ihmisellä kuninkaasta kerjäläiseen on oikeus siihen.

Fonseca painottaa, ettei hänen yhtiönsä ole vastuussa rikoksista, joihin heidän kautta veroparatiisiyhtiöitä hankkineet asiakkaat ovat mahdollisesti syyllistyneet.

Fonseca vähättelee 11,5 miljoonan asiankirjaa sisältävää ja melkein neljä vuosikymmentä kattavaa tietovuotoa. Hänen mukaansa Mossack Fonseca on joutunut menetyksellisen, mutta rajoitetun tietomurron kohteeksi.

Lakitoimiston perustajiin kuuluva Fonseca kertoo, ettei heillä ole vielä epäiltyä massiiviseen tietovuotoon.

Fonseca oli Panaman presidentin neuvonantaja

Panaman hallintokin on reagoinut veronkiertotietoihin. Presidentti Juan Carlos Varela vakuuttaa, että paljastuksista huolimatta hallituksella on "nollatoleranssi" laittomaan toimintaan Panaman finanssimarkkinoilla.

Varelan mukaan he tulevat tutkimaan tiedot tarkoin, ja tekevät myös yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa näiden tutkinnoissa.

Kiinnostava yksityiskohta on, että Ramon Fonseca toimi vielä viime kuussa presidentti Varelan neuvonantajana.

Sunnuntai-illalla paljastettu jättimäinen tietovuoto toi julkisuuteen veroparatiiseihin perustettuja yhtiöitä ja niiden omistajia ympäri maailmaa. Vuodetuista asiakirjoista löytyy muun muassa 140 vallanpitäjää.

Joukossa ovat muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriä, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ja jalkapalloilijatähti Lionel Messi.

Mossack Fonsecan asiakkaiden epäillään vältelleen veroja tai piilotelleen muuten varojaan viranomaisilta.

Asiakirjojen mukaan myös finanssikonserni Nordea on perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä huonomaineisiin veroparatiiseihin.

Lähteet: AFP, Reuters