1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemera-rahoja voi joutua odottamaan kuukausia – lakiuudistus ruuhkauttaa edelleen maksatuksia

Metsää uudistavien metsänomistajien kannattaa varautua vielä tänä vuonna tavallista pidempään odotukseen tukirahojen saamisessa.

Kotimaan uutiset
Metsäkone kuormaa.
YLE / Ari Haimakainen

Viime vuonna uudistetun metsätalouden rahoituslain eli Kemera-lain aiheuttama ruuhka viivästyttää edelleen hakemusten käsittelyä Metsäkeskuksessa.

Lakimuutoksen takia Metsäkeskuksen tietojärjestelmiä uudistettiin, ja siirtymäaikana hankehakemuksia on käsitelty paperityönä. Käsittelyaika voi venyä useisiin kuukausiin.

– Lisäksi uuden lain myötä metsänomistajan on ilmoitettava hankkeestaan sekä etukäteen, että haettava rahoitus jälkikäteen, joten Metsäkeskuksen työmäärä on tuplaantunut, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta.

Vanhan lain aikaan esimerkiksi taimikonhoitotyöt voitiin tehdä ensin, ja hakea Kemera-tukea jälkikäteen. Uusi laki astui voimaan kesäkuussa 2015.

Ruuhkan takia Metsäkeskuksen työntekijöistä jopa kolme neljäsosaa on siirtynyt käsittelemään hakemuksia. Kemera-tuen suuruus vaihtelee hankkeesta riippuen muutamasta kymmenestä eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Meiltä jäi viime vuonna joitakin tukia maksamatta, mutta ne on saatu pääosin tämän alkuvuoden aikana maksettua. Maksatusohjelma toimii siis nuoren metsän hoidon ja juurikäävän torjunnan osalta. Tie- ja ojahankkeiden maksatukset käynnistyvät todennäköisesti tällä viikolla, lupaa Niskanen.

Viive on jopa kolme kuukautta tällä hetkellä

Viive maksatuksissa on Niskasen mukaan tällä hetkellä kahden tai kolmen kuukauden luokkaa, kun aika lasketaan toteutusilmoituksen saapumisesta Metsäkeskukseen. Kun Metsäkeskus on tähän saakka käsitellyt vuosittain noin 50 000 asiakirjaa Kemeraan liittyen, viime vuonna asiakirjoja saapui noin 100 000.

– Resurssit meillä on mitoitettu vanhan toimintatavan mukaan. Tietoja siis syötetään nyt meillä käsin järjestelmään, eivätkä metsänomistajat itse voi suoraan täyttää hakemuksia sähköisesti.

– Tilanne pyritään korjaamaan vuoden loppuun mennessä, teemme sen eteen kovasti töitä, mutta en voi luvata, että tämä hetkessä korjaantuu. Metsänomistajille sanoisin kuitenkin, että ei tässä kannata vielä kirvestä kaivoon heittää, kyllä Kemera-varat maksetaan, sanoo Niskanen.

Niskanen kertoo, että palautetta viivästymisistä on tullut.

– Se on ymmärrettävää, että metsänomistajia harmittaa, että meidän käsittely- ja päätöksentekovauhti on hidastunut siitä perinteisestä. Entisen lain aikaan käsittelyaika oli noin kaksi viikkoa suurimmassa osassa hankkeita.

Lue seuraavaksi