"Olen puhtoinen, mutta rosoinen" – Pentti Rasinkangas on esittänyt musiikkia lapsille yli 30 vuotta

Palkittu Pentti Rasinkangas kantaa ylpeänä lastenmuusikko-titteliä. Silti hän ei säveltäessään ajattele tekevänsä musiikkia erityisesti lapsille, sillä aikuisillekin sanoituksiin kätkeytyy sanomaa – tai ainakin huumoria.

kulttuuri
Muusikko Pentti Rasinkangas
Timo Hytönen / Yle

Sattuma. Sen yli 30 vuotta lapsille esiintynyt muusikko ja musiikintekijä Pentti Rasinkangas, 60, nimeää syyksi uralleen.

Pikkuhiljaa kaverit menivät oikeisiin töihin ja minä jäin yksin.

Pentti Rasinkangas

Lapsuudenkodissa hän oli kuunnellut muutamia harvoja vinyylilevyjä, kuten Saukkia ja Pikkuoravia. Soiittamaan mies oppi lyöttäydyttyään soittotaitoisten kavereiden mukaan vanhain- ja päiväkotikeikoille.

– Pikkuhiljaa kaverit menivät oikeisiin töihin ja minä jäin yksin miettimään, mitä esittäisin, kun kaverit vei omat kappaleensa ja juttunsa pois. Minun oli pakko ruveta keksimään lauluja.

Omaksikin yllätyksekseen hän alkoi tehdä omia lastenlauluja: Rasinkangas oli aina kuvitellut, ettei hän ainakaan säveltää ja sanoittaa osaa.

– Kuka tahansa pystyy, jos minäkin olen pystynyt.

Satoja sävellyksiä ja sanoituksia

Oman tuotannon ensimmäinen biisi On maailma ihmeellinen syntyi 1980-luvun puolivälissä.

Sen jälkeen lauluja onkin sitten syntynyt: Rasinkangas ei itsekään tiedä tarkkaan, kuinka paljon, mutta luku on jotain 300:n ja 500:n välillä.

Biisejä on niin paljon, ettei säveltäjä enää itsekään osaa niitä kaikkia. Hän kertoo osaavansa esittää lauluista "vain muutamia, jotka sitten menevät kuin juna".

– Turhankin rutiinilla. Pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja opetella "uusia" lauluja omasta tuotannosta.

Yleisö mukaan

Konserttien lisäksi Rasinkangas kiertää esiintymässä kouluissa ja päiväkodeissa. Aikuisille hän esiintyy vain yksittäisissä trubaduurikonserteissa vuosittain.

Esimerkiksi koulussa häntä ei ole vastassa yhtenäistä ryhmää, vaan koko ikäpolven lapset, ja jokaisesta keikasta muodostuu ainutlaatuinen. Erilaisuus tulee esiin siinä, että Rasinkankaan mukaan osa lapsista tykkää hänen musiikistan ihan mahdottomasti, osa ei sitten taas ollenkaan.

– En usko, että lapsille esiintyminen ei varsinaisesti poikkeaa aikuisille esiintymisestä. Muusikon pitää tykätä omasta materiaalistaan, olla innostunut ja saada yleisökin kiinnostumaan.

Lapsille ja aikuisille

Musiikki on aina musiikkia riippumatta siitä, kenelle se on tehty. Rasinkangas silti tunnustaa tykkäävänsä etuliitteestä lasten-.

Koen, että olen laulujeni kaltainen ihminen.

Pentti Rasinkangas

Silti hän ei säveltäessään ajattele erityisesti tekevänsä musiikkia lapsille: muusikolle on tärkeää, että sanoissa myös aikuisille sanomaa ja huumoria.

Siitä huolimatta aikuisten ei tarvitse olla huolissaan, että esiintyjän suusta lipsahtaisi jotain pienille korville sopimatonta.

– Koen, että olen laulujeni kaltainen ihminen, en puhtoinen, mutta rosoinen. Enkä minä muutenkaan menisi kylille huutelemaan rumia.

Lauluja sotesta?

Musiikintekijänä Rasinkankaalle kaikki aiheet ovat mahdollista materiaalia lauluille, mutta sotesta ja yhteiskuntasopimuksesta hän ei ainakaan heti syty.

– Periaatteessa kaaikesta voi tehdä, mutta nuo ovat minun ymmärrykseni yli meneviä asioita.

Hetken mietittyään hän myöntää, että ehkä sittenkin voisi: biisin nimeksi voisi tulla Yli ymmärryksen.

Yli 30 vuodessa lasten maailma on muuttunut. Rasinkankaan mukaan "1980-luvulla lapset olivat lapsia, mutta nyt lapset ovat erilaisia kuin silloin".

– Aikuisten maailma on sekoittunut lasten maailmaan. Siitä, onko se hyvä vai huono asia, minulla on oma mielipiteeni, mutta sitä en sano.

Papa teki levyn

Rasinkankaalta on juuri ilmestynyt Papanapa-niminen kokoelmalelvy, josta muusikko on hyvin innoissaan. Kaikka kappaleet on tehty ja äänitetty 1980-1990 -luvuilla.

– Osaan löysin vanhat pohjat ja vain lauloin ne uudestaan.

Papa levyn nimessä tarkoittaa muusikkoa itseään.

– Soitin Ipananapa Recordsille ja kysyin, joudutaanko levyn nimen takia oikeuteen. He siellä nauroivat ja sanoivat, että eiköhän tästä selvitä huumorilla.

Pentti Rasinkangasta haastattelivat Marika Paaso ja Jussi Lindroos.