1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lapin kauppakamari: Kuljetustuelle jatkoa, ei matkailun veronkorotuksille

Lapin kauppakamari vaatii hallitusta jatkamaan kuljetustukea. Kauppakamari myös vastustaa matkailun verotuksen ja polttoaineveron kiristämistä. Hallitus on lehtitietojen mukaan harkitsemassa majoituspalvelujen ja polttoaineiden verotuksen korottamista.

talous
Lufthansan lentokone Kittilässä
Kittilän lentoasemaFinavia

Kuljetustuen voimassaoloaika on päättymässä vuonna 2017. Kauppakamarin mukaan sen jatkamisesta on päätettävä kehysriihen yhteydessä, jotta yritykset saavat ajoissa varmistuksen asiasta. Lapin kauppakamari haluaa myös korottaa tukea. Ruotsin kuljetustuki on noin kymmenen kertaa Suomen viiden miljoonan euron tukea suurempi. Käytännössä Lapin yritykset saavat tukea noin neljä prosenttia kuljetuskustannuksista, kun se Ruotsin Norrbottenin pohjoisosissa on jopa 45 prosenttia, kauppakamari muistuttaa.

– Ero saattaa Suomen talousongelmien jatkuessa johtaa Lapin länsirajalla jopa siihen, että yritykset siirtävät nykyistä enemmän toimintojaan Torniojoen länsipuolelle Ruotsiin, kauppakamari katsoo tiedotteessaan.

Hallitus päättää kehysriihessä loppukautensa julkisen talouden suunnitelmasta, johon todennäköisesti kuuluvat myös liikennehankkeet. Lapin kauppakamarin mielestä Lapissa rahaa on saatava Kemin ja Oulun välisen nelostien uudistamiseen sekä Muonion-Kilpisjärvi -tien pohjoisosalle.

– Korjausta vaatii myös Lapin tiestön talvikunnossapito. Nykyisillä kunnossapitokriteereillä ja –määrärahoilla liikenne ei ole edes pääteillä turvallista.

Kauppakamari haluaa myös purkaa sääntelyä ja normeja muun muassa kaivosyhtiöiden tieltä.

Lentoliikennekokeilu Lappiin

Kauppakamari toivoo, että hallitus harkitsee myös maakuntien lentoliikenteen kehittämistä koskevan kokeilun aloittamista Lapissa. Perusteluna on matkailun voimakas kasvu, joka on lisännyt lentomatkustajien määrää myös kuluvan vuoden alussa.

– Myös ulkomaisten lentoyhtiöiden kiinnostus suorien lentoyhteyksien avaamiseen on kasvanut. Lufthansa on lisäämässä ensi talvikaudella suoria lentoja Lappiin ja sen lisäksi uusista reiteistä ovat ilmoittaneet saksalainen Germania ja brittiläinen Monarch. Hyvässä kehitysvaiheessa oleva Lappi soveltuisi kokeiluksi, jossa yhteistyössä Finavian ja Finnairin stopover-ohjelman kanssa kehitettäisiin lentoyhteyksiä sekä myös matkaketjuja lentokentiltä matkakohteisiin Lapissa, kauppakamari lausuu.

Hallitus pitää kehysriihtä tiistaina 5. huhtikuuta.

Lue seuraavaksi