Testasimme tasapainoskootterin – ei jäänyt poliisin tutkaan: "Ei silti pidä viritellä tai muuta"

Vuodenvaihteessa voimaan tullut lakimuutos päästää sähkökäyttöiset kaksipyöräiset ihmisten ilmoille. Niille on asetettu nopeusrajoitukset pyöräteille ja jalkakäytäville. Nopeuksien valvonnasta voi tulla poliisille kuitenkin ongelma.

Kotimaa
Poliisi mittaa tutkalla tasapainoskootterin nopeutta
Poliisi yrittää mitata tasapainoskootterin nopeutta

Tasapainoskoottereit ja Segwayt pääsevät Suomen yleisille teille tulevana kesänä. Vuodenvaihteessa voimaan tullut lakimuutos sallii sähkökäyttöisten moottorikulkuneuvojen 15 kilometrin tuntinopeudet jalkakäytävillä ja 25 kilometrin tuntinopeuden pyöräteillä. Laissa on rajoitettu nopeuksien lisäksi sähkömoottoreiden tehoja.

Yle testasi maanantaina tasapainoskootteria. Poliisi oli mukana tutkan kanssa, kun yritimme päästä laitteella sen huippunopeuteen. Nopeutta ei kuitenkaan saatu mitattua.

– Tällä meidän tutkalla ei valitettavasti tullut nopeutta. Se on vähän suurempiin kulkuneuvoihin kuten autohin, mopoihin ja moottoripyöriin kohdistettu. Ei kuitenkaan pidä käydä virittelemään niitä eikä muuta. Kyllä jollain tavalla saadaan se mitattua, toteaa vanhempi konstaapeli Toni Pethman Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Älä aja kännissä

Poliisi varautuu uusiin vempaimiin liikenteen seassa. Komisario Jarmo Junna Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että toistaiseksi tasapainoskoottereita tai Segwayta ei ole juurikaan näkynyt yleisillä teillä. Kentälle on kuitenkin annettu ohjeistus sähkömoottoroitujen kulkuvälineiden varalta.

– Tiettyihin osiin tieliikennelakia tulee kiinnittää erityistä huomiota. Liikenteessä on oltava olosuhteet huomioiden huolelleninen ja varovainen. Lisäksi muuta liikennettä ei saa tarpeettomasti häiritä, Junna sanoo.

Poliisi aikoo tarkkailla myös sitä, että uusilla kulkuneuvoilla ajetaan selvin päin. Vaikka esimerkiksi tasapainoskootterit rinnastetaan liikennesäännöissä jalankulkijoihin, voi niiden päällä syyllistyä liikennejuopumukseen.

Kyllä se jollain tavalla saadaan mitattua.

Toni Pethman

Kaupat epäröivät

Sähkökulkuneuvoista tuoreempi, tasapainoskootteri on Segwayta huomattavasti edullisempi. Urheiluliikkeet ovat vielä harkitsevalla kannalla tasapainoskoottereiden hankkimisessa.

Esimerkiksi Kotkan Intersportista kerrotaan, ettei uutuutta löydy vielä ketjun valikoimasta. Jos tasapainoskootteri valikoimaan otetaan, pitää sen menestyä ensin Helsingissä ennen kuin tuote rantautuu maakuntiin.

Tasapainoskoottereita myydään jo suomalaisissa verkkokaupoissa. Sellaisen voi löytää myös joistakin marketeista.