1. yle.fi
  2. Uutiset

The Sun -lehden paljastus kuohuttaa Britanniassa: Nepalin järistysalueen lapsia myydään kotiorjiksi

Sisäministeri Theresa May kehottaa poliisia tutkimaan lehden väitteet, joiden mukaan köyhiä lapsia on ostettu Britanniaan orjiksi. Nuorimmat ovat olleet vain 10-vuotiaita.

Ulkomaat
Katunäkymä Kathmandusta 26.huhtikuuta.
Katunäkymä Kathmandusta 26.huhtikuuta.Narenda Shrestha / EPA

Britanniassa kuohuttaa The Sun (siirryt toiseen palveluun) -lehden tuore paljastus, jonka mukaan brittiperheille on myyty kotiorjiksi köyhiä lapsia muun muassa Nepalin maanjäristysalueelta.

The Sun kertoo, että Punjabissa Intiassa toimiva rikollisjoukkio tarjosi lehden peiteroolissa esiintyneille edustajille jopa vain 10-vuotiaita poikia ja tyttöjä, jotka olivat joko Nepalin järistystä Intiaan paenneita tai köyhiä intialaisia.

The Sunin edustajan kanssa asioinut ihmiskauppias pyysi lapsesta 5 250 puntaa eli noin 6 560 euroa. Hän toi nähtäville kolme lasta.

Lapsikauppias kehuskeli vuosien kokemuksella

The Sunin edustaja esiintyi kotiapulaista etsivänä vauraana Britanniassa asuvana sihkhinä. Kun hän kysyi, voiko lapsen viedä Englantiin, orjakauppias oli vastannut, että he ovat toimittaneet lapsia, jotka on viety Britanniaan.

– On sinun asiasi, mitä teet hänellä, tämä oli sanonut.

Mies oli kertonut kaupanneensa lapsia kahdeksan vuoden ajan. Hän kertoi hankkivansa lapsia tekemällä sopimuksen köyhien vanhempien kanssa.

Sisäministeri haluaa poliisitutkinnan

Britannian sisäministeri Theresa May kehottaa poliisia tutkimaan The Sunin väitteet, kertoo The Guardian -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

May toteaa lapsikaupan olevan kammottava rikos ja kehottaa The Sunia jakamaan tietonsa viranomaisten kanssa.

Nepalia vavisutti viime keväänä voimakkuudeltaan 7,8:n maanjäristys, jossa kuoli lähes 9 000 ihmistä.

Kansainvälinen työjärjestö ILO (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että maailmassa noin 21 miljoonaa ihmistä joutuu tekemään pakkotyötä, ihmiskaupan tai velkaorjuuden tai muiden nykyaikaisen orjuuden muotojen uhrina.

Lue seuraavaksi