Vaaleanpunainen sopii aikuisenkin asuntoon – kevät kukkii jo sisustuksessa

Keskiverto sisustaja sopii värisuunnittelijan mukaan mielikuvaan skandinaavisesta kodinlaittajasta: tunnelma on ajattoman rauhallinen ja värit vaaleita. Muotivirtauksista poimitaan harkitusti hippusia ja kaikkia kodissa asuvia ajatellen.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Perinteisesti ajateltuna tämän kevään muotivärejä voisi sanoa tyttömäisiksi. Pastellivärit sävyttävät tapettien kukkasia, mutta sisustusneuvoja-värisuunnittelija Raisa Leinosen asiakkaat eivät ole stereotypioihin takertuneet. Miehinen mieskin voi asua kukkasten keskellä.

– Tämän päivän kukkakuosit eivät ole niin romanttisia. Miesväkikin niihin kyllä ihastuu, Leinonen vakuuttaa.

Trendiväreihin Leinonen luettelee tänä keväänä kuuluvan reippaan limen ja keltaisen lisäksi vaaleansininisen, vaaleanpunaisen ja mintunvihreän, mutta pinnoilta voi tänä keväänä löytyä myös ripaus kultaa ja punakultaa.

– Muotivirtauksista poimitaan joitain pieniä maistiaisia. Saatetaan maalata yksi tehosteseinä tai tuoda sisustukseen tekstiilien kautta kauden värejä.

Väreillä viestitään tai istutetaan perintöesineet sisustukseen

Väreillä on voimakas vaikutus ihmisiin ja se otetaan usein huomioon julkisten tilojen suunnittelussa.

Esimerkiksi työpaikan taukohuoneessa värimaailma voi olla räväkkä, ettei siellä istahdettaisi turhan pitkään.

Raisa Leinonen

– Esimerkiksi työpaikan taukohuoneissa värimaailma voi olla räväkkä, ettei siellä istahdettaisi turhan pitkään. Odotustiloissa puolestaan luodaan rauhoittavaa ja rentouttavaa tilaa vihreän sävyilä.

Yksityiskodeissa värejä ei mietitä samoin.

– Moni haluaa, että kodin värit toimivat keskenään. Voi tulla myös toive, että värimaailma sopisi jo olemassa oleviin verhoihin tai vaikka johonkin perintöhuonekaluun.

Leinonen sanoo, että asiakkaan omat värimieltymykset ovat tärkeitä. Pariskunnat ovat ratkoneet mieltymykset jo valmiiksi ennen kuin suunnittelija astuu kuvioihin.

Yhdessä huoneessa suomalainenkin revittelee väreillä

Muodit silti vaihtuvat tiuhaan ja joka kevät sisustusalan julkaisut toitottavat uusista virtauksista.

– Muotivirtaukset näkyvät paremmin tapeteissa kuin maaleissa. Onneksi on niitäkin asiakkaita, joilla remontti-innostus iskee vähän useammin kuin kerran kymmenessä tai 20 vuodessa, Leinonen naurahtaa.

Kodin pääväreillä haetaan usein rauhallista tunnelmaa ja pimeässä pohjolassa haetaan Leinosen mukaan valoisuutta. Mutta on paikka, jossa suomalainenkin koti kylpee väreissä.

– Lastenhuoneisiin halutaan monesti eloisuutta, jopa räväkkyyttä.