1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Ministeri: Turkki palauttaa ei-syyrialaiset pakolaiset kotimaihinsa

Turkin EU-asioiden ministerin mukaan maahan tulleet ei-syyrialaiset pakolaiset palautetaan systemaattisesti kotimaihinsa.

turvapaikanhakijat
Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina.
Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina.Tolga Bozoglu / EPA

Turkki yrittää palauttaa syyrialaisia lukuunottamatta kaikki Euroopasta Turkkiin siirretyt pakolaiset takaisin kotimaihinsa. Asiasta kertoi Turkin EU-asioiden ministeri Volkan Bozkir Haberturk-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Turkki aikoo vedota pakolaisten lähtömaihin, jotta nämä ottaisivat paenneet takaisin. Palautukset tehdään systemaattisesti, Bozkir kertoi.

Bozkir ei täsmentänyt, miten Turkin toimintatapa sopii pakolaisten kohtelua sääteleviin kansainvälisiin sopimuksiin.

EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen mukaisesti Eurooppaan tulleita pakolaisia on alettu siirtää Kreikasta Turkkiin. Saman aikaan Turkista on lennätetty syyrialaisia pakolaisia Saksaan.

Bozkirin mukaan ei Kreikasta toistaiseksi ole palautettu syyrialaisia pakolaisia, mutta kun heitä alkaa tulla, heidät sijoitetaan Osmaniyeen, noin 40 kilometrin päähän Syyrian rajasta.

Monet eurooppalaiset poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet pakolaisten palautussopimusta ihmisoikeussopimusten vastaiseksi. Myös Turkin valmiutta vastaanottaa pakolaisia on pidetty huonona.

EU:n komission mukaan Turkki täyttää sopimusten edellytykset.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi