Sari Essayah: Sote-uudistus pitää saada nopeasti maaliin, koska se tuo säästöjä

Sote-uudistus toisi onnistuessaan säästöjä, eikä kurita ostovoimaa kuten kaavaillut arvolisäveron tai polttoaineveron korotukset, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah sanoo.

Sari Essayah
Sari Essayah kampanjoimassa
Pertti Huotari / Yle

Yle Kuopion ja Yle Joensuun kansanedustajatentissä Essayah totesi, että hallitus on rokottanut jo todella paljon pienituloisten ihmisten etuuksia ja jos kulutusveroja korotetaan, se hyydyttää taloutta entisestään.

Arvonlisäveron ja polttoaineveron veronkorotuksia on väläytelty osana tänään käynnistynyttä kehysriihtä, jossa pyritään löytämään lisäsäästökohteita 400 miljoonan euron edestä ja vastaavasti haetaan tulopuolelle paikkausta.

– Kaikkein merkittävin asia, mitä nyt tarvittaisiin, olisi sote-ratkaisu. Se on suuri rakenteellinen ratkaisu, joka on tuomassa ehdottomia säästöjä, jos siitä tehdään onnistunut ratkaisu.

Sote-alueiden oltava tarpeeksi suuria, jotta tasalaatuiset palvelut turvataan

Maakuntaveroa kristillisdemokraatit eivät kannata.

– Jos tulee 18 aluetta, kuten ainakin nyt vielä näyttää, niin näistä alueista tulee kantokyvyltään hyvin erilaisia. Jouduttaisiin rakentamaan jonkinlainen tasausjärjestelmä ja tämäntyyppisissä järjestelmissä on aina se vaara, että tulee lisää byrokratiaa ja hallintoa, jonne kerättävät verovarat häviävät.

Essayah näkee, että sote-alueiden pitää olla tarpeeksi suuria, jolloin rahoitus voitaisiin varmistaa ja samalla varmistettaisiin myös, että jokainen kansalainen saisi tasalaatuiset palvelut eri puolilla Suomea.

– Olisi järkevää, että menisimme asiantuntijoiden viitoittamaan suuntaan ja menisimme sote edellä. Tässä vaiheessa maakuntahallinto jätettäisiin toissijaiseksi asiaksi. Kansalaiset odottavat nyt sote-ratkaisua. Kaksi vaalikautta on nyt hukattu, kolmanteen ei ole enää varaa.

Essayah korostaa, että sote-asia ei edes ole hallitus-oppositio-asia, vaan koko Suomen yhteinen asia.

Kasvusopimus keskeinen talouden kannalta

Kasvusopimuksen tai yhteiskuntasopimuksen läpisaantia Essayah pitää tärkeänä.

– Se on keskeinen, jos ajatellaan tulevia vuosia ja Suomen talouden kilpailukykyä.

Essayah näkee myös paikallisen sopimisen tärkeäksi osaksi talouden tervehdyttämistä.

– Totuus on se, että suurin osa työpaikoista syntyy pk-yrityksiin. Tämä on tärkeä asia parantamaan näiden yritysten edellytyksiä.

Kristillisdemokraatit kaipaavat myös vanhemmuuden kustannusten jakamiseen uutta mallia, joka tasaisi naisvaltaisen alojen kuten hoivayritysten ja kampaamoyritysten taakkaa.

– Se antaisi näille yrityksille mahdollisuuksia lisätä työllisyyttä.

"Täysin käsittämätöntä, jos Fimea oltaisiin siirtämässä Helsinkiin"

Fimea-vääntöä Essayah kuvaa erittäin surulliseksi prosessiksi.

– Onhan se täysin käsittämätöntä, jos Kuopioon perustettu Fimea oltaisiin siirtämässä Helsinkiin. Kyllä se vie uskottavuuden siltä, että miten voimme kehittää maata tasapuolisesti ja miten hoidamme työllisyyttä.

– Vetoan hallitukseen, kun siellä on niitä, jotka ovat halunneet profiloitua maakuntien asioiden ajajina, että he tässä tilanteessa myös toimisivat sillä tavoin.