1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suomalaiskeksinnön hehkutus jatkuu – BBC: Lapset ympäri maailman nukkuvat nyt laatikoissa

Britannian yleisradioyhtiö nosti suomalaisen äitiyspakkauksen esille kolmisen vuotta sitten. Nyt BBC kertoo keksinnön leviämisestä esimerkiksi Afrikkaan ja Intiaan.

Uusi äitiyspakkaus mallia 2015. Kuva: Kela & Annika Söderblom / Nana Uitto

Suomalainen äitiyspakkaus on jälleen noussut Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) otsikoihin.

BBC kertoo, että aikoinaan uutinen äitiyspakkauksesta keräsi miljoonia lukijoita ja nyt maailmalla leviää itse pakkaus.

Äitiyspakkauksen ulkomailla saaman huomion myötä Kela lahjoitti pakkauksen prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen tulevalle lapselle. Pian sen jälkeen kolme suomalaismiestä alkoi myydä pakkauksia eri puolilla maailmaa.

Nyttemmin äitiyspakkauskokeiluja on käynnistetty useissa eri maissa, muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Etelä-Afrikassa, BBC kertoo.

Etelä-Afrikassa amme, Intiassa moskiittoverkko

Äitiyspakkauksen sisältö on BBC:n mukaan usein räätälöity paikallisiin tarpeisiin.

Etelä-Afrikan Länsi-Kapissa äitiyspakkauksen on ideoinut kaksi yrittäjää ja isää, Ernst Herzog ja Frans de Villiers. He tulivat siihen tulokseen, että eteläafrikkalaisten äitien tarpeisiin vastaa pahvilaatikkoa paremmin muovilaatikko, jota voi käyttää kylpyammeena.

Stellenboschin yliopiston tutkijat ovat todenneet, että äitiyspakkaus, paikallisittain Thula Baba Box (siirryt toiseen palveluun), (siirryt toiseen palveluun) saa äidit tulemaan varhemmin äitiysklinikalle ja käymään siellä säännöllisemmin.

De Villiers ja Hertzog toivovat, että äitiyspakkauksesta tulisi jonain päivänä maanlaajuinen. He ylistävät suomalaista äitiyspakkausta mahtavaksi tuotteeksi, joka muutti kansakuntaa ja toivovat, että heidän omalla tuotteellaan olisi joskus yhtä suuri vaikutus.

Etelä-Aasiassa ideaan on tarttunut Harvardin yliopiston tohtoriopiskelija Karima Ladhani. Hänen kehittämänsä Barakat Bundle -hanke (siirryt toiseen palveluun) on käynnistynyt joissakin maaseutusairaaloissa Intian Jagadiyassa.

Intialaispakkauksessa on tarvikkeita, joilla ehkäistään infektioita synnytyksessä ja sen jälkeen sekä moskiittoverkko vauvan suojaamiseksi malarialta.

Vauvansänky estää tukehtumiskuolemia

Pilottiprojekti on käynnistynyt myös kahdessa lontoolaissairaalassa yhteistyössä yhdysvaltalaisen äitiyspakkauksia myyvän yhtiön kanssa. Lähikuukausina jaetaan noin 600 pakkausta.

Suunnitelman takana oleva lääkäri Karen Joash toteaa, ettei kaikilla välttämättä ole varaa erilliseen vauvansänkyyn, vaikka niin usein oletetaan. Lisäksi laatikko on kevyt kantaa ja helpottaa siten lapsen pitämistä samassa huoneessa äidin kanssa.

Yhdysvalloissa projekteja on käynnissä kymmeniä. Suurin käynnistyy tänä vuonna Texasissa Fort Worthissa, jossa kaikille äideille aletaan jakaa äitiyspakkauksia.

Tavoitteena on rohkaista vanhempia olemaan nukkumatta vauvan kanssa samassa sängyssä tukehtumiskuolemien välttämiseksi.

Äitiyspakkauskokeiluja on käynnistetty myös ainakin Australiassa ja Kanadassa.